Teraz jest najlepszy moment na to, by zrobić mizerię na zimę do słoików. Ogórki gruntowe są najsmaczniejsze i (jeszcze) w dobrych cenach. Jeśli więc zależy wam, żeby zamknąć ten letni smak w słoikach i uzupełnić tym przetworem swoją domową spiżarnię, to dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie przepis, dzięki któremu mizeria do słoików na zimę będzie smakować obłędnie.
Składniki:
Sposób przygotowania - opcja nr 1:
Zaczynamy od przygotowania ogórków. Myjemy je, suszymy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki - ich grubość zależy od tego, jakie lubicie najbardziej. Możne je też zetrzeć na tarce, jeśli wolicie mizerię w takiej postaci. Posypujemy koperkiem.
Potem przechodzimy do zrobienia zalewy. W garnku mieszamy wodę z solą i cukrem i zagotowujemy. Wlewamy ocet i wyłączamy palnik.
Do słoików (czystych, wyparzonych i suchych) wkładamy pieprz (jeśli go używacie), a następnie ogórki. Przelewamy przygotowaną wcześniej zalewę i zakręcamy słoiki.
Teraz pora na pasteryzację. Do dużego garnka wlewamy wodę, a na dno wkładamy bawełnianą ściereczkę lub kilka warstw ręcznika papierowego. Można pasteryzować kilka mniejszych słoików naraz, ale nie powinny one dotykać ani siebie, ani ścianek garnka. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury zawartości słoików. Nie powinna także zakrywać słoików w całości – pokrywka powinna wystawać około 2 cm ponad poziom wody. Garnek przykrywamy pokrywką i zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy przez około 10-15 minut. Wyciągamy z wody i stawiamy słoiki na wieczkach do ostygnięcia. Pamiętaj, że po udanej pasteryzacji zakrętki powinny być zassane. Mizeria na zimę do słoików gotowa.
Sposób przygotowania - opcja nr 2:
Mizeria do słoików na zimę może być też przygotowana w inny sposób. Wówczas nie będzie wam potrzebna woda. Obrane i pokrojone ogórki umieszczamy w misce. Wsypujemy sól i cukier oraz dodajemy ocet. Mieszamy i zostawiamy, by ogórki puściły wodę. Na koniec dodajemy koperek.
Później postępujemy, jak wyżej. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików przekładamy ogórki. Zakręcamy i zaczynamy pasteryzację.