Domowy przepis na sok z jagód, który zwalcza biegunkę. Jak go przygotować?

Jagody to nie tylko pyszny owoc, jego działanie lecznicze znane jest od lat. Teraz kiedy trwa sezon i w lasach jest pełno jagód, warto wykorzystać je nie tylko do pierogów czy ciast, ale także zrobić kilka słoiczków z naturalnym lekarstwem.
Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Jagody mają ogrom właściwości prozdrowotnych. Ci, co pamiętają jeszcze czasy dawnych kreskówek z pewnością kojarzą sok z gumi jagód. Ten niezwykły eliksir zaraz po wypiciu dodawał niesamowitej siły, skoczności i szybkości wszystkim Gumisiom. Nie inaczej jest w przypadku realnego świata. Nasze klasyczne jagody także mają wielką moc.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sok z jagód na biegunkę. Domowy przepis

Jagody są owocami, które warto włączyć do codziennej diety. Zawierają wiele minerałów takich jak selen, cynk czy miedź. Poza tym są źródłem witaminy C, A, B, a także błonnika. Te owoce są przede wszystkim wskazane osobom borykającym się z cukrzycą, ponieważ ich spożywanie obniża poziom cukru we krwi.

Co więcej, spożywanie jagód pomaga obniżyć cholesterol oraz wspomaga leczenie biegunki, a nawet nowotworów. Aby móc po nie sięgnąć także poza sezonem warto przygotować sok z jagód. W ten sposób będziemy mieli pod ręką naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości, dostępne także zimą.

Składniki:

  • kg jagód leśnych,
  • kg cukru,
  • 2 szklanki wody.

Owoce po zerwaniu należy dokładnie przepłukać na sitku pod zimną, bieżącą wodą.

Domowy sok z jagód naturalne lekarstwo dla dzieci i dorosłych. Sposób przygotowania

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy jagody i dodajemy cukier.
  2. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. 
  3. Całość gotujemy około 20 minut.
  4. Po tym czasie możemy całość zblendować lub przecedzić przez sitko.
  5. Sok wlewamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików. 

Tak przygotowany syrop z jagód możemy podawać zarówno dzieciom jak i dorosłym. W przypadku dzieci najlepiej podawać do maksymalnie dwóch łyżek dziennie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA