Sałatka szwedzka to obowiązkowa pozycja na liście przetworów z ogórków do zrobienia tego lata. Przepis naprawdę jest banalny i nikomu nie powinien sprawiać problemów, chociaż przed nami trochę krojenia. Ale wierzcie mi, każda minuta jest warta smaku sałatki, kiedy w zimowe przedpołudnie otworzymy słoiczek poszatkowanych ogórków z dodatkami. Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić najlepszą sałatkę szwedzką na zimę.
Pasztet z cukinii - przepis. Przepyszny odpowiednik pasztetu z mięsa
Sałatka szwedzka - przepis na najlepsze ogórki do słoika
Składniki:
- ok. 4 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg białej cebuli
- ok. 400 g marchewki
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 czubate łyżki soli
- 2 łyżeczki grubomielonego pieprzu
Sałatka szwedzka - sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie umyj. Następnie pokrój je w cienkie plastry. Możesz także posłużyć się szatkownicą. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z kolei czosnek posiekaj w dość cienkie plastry.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj sól, cukier, pieprz olej oraz ocet i dokładnie wszystko wymieszaj, porządnie ugniatając (tak, jak ciasto drożdżowe). Kiedy warzywa już zmiękną i zaczną puszczać wodę, ostaw je w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż składniki, ponownie porządnie ugniatając. Szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Pikle z cukinii, czyli pomysł na przetwór warzywny smakujący wakacjami
Tak przygotowana sałatka szwedzka bez problemu wytrzyma kilka miesięcy przechowywana w suchym i chłodnym miejscu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.