Sałatka szwedzka - przepis na ogórki do słoików, który musisz wypróbować. Będzie idealna, ale porządnie ją ugnieć

Sałatka szwedzka to chyba najlepszy przepis na ogórki do słoików na zimę. Jest pyszna, lekko kwaśna, idealnie nada się jako dodatek do obiadu, a jej smak zimą przypomni nam wakacyjną beztroskę. Przepis jest banalny, ale żeby sałatka szwedzka była idealna, należy porządnie ugnieść wszystkie składniki i to dwa razy - najpierw w misce, później w słoikach.
Zobacz wideo

Sałatka szwedzka to obowiązkowa pozycja na liście przetworów z ogórków do zrobienia tego lata. Przepis naprawdę jest banalny i nikomu nie powinien sprawiać problemów, chociaż przed nami trochę krojenia. Ale wierzcie mi, każda minuta jest warta smaku sałatki, kiedy w zimowe przedpołudnie otworzymy słoiczek poszatkowanych ogórków z dodatkami. Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić najlepszą sałatkę szwedzką na zimę.

Pasztet z cukiniiPasztet z cukinii - przepis. Przepyszny odpowiednik pasztetu z mięsa

Sałatka szwedzka - przepis na najlepsze ogórki do słoika

Składniki:

  • ok. 4 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg białej cebuli
  • ok. 400 g marchewki
  • 2 główki czosnku
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki soli
  • 2 łyżeczki grubomielonego pieprzu

Sałatka szwedzka - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj. Następnie pokrój je w cienkie plastry. Możesz także posłużyć się szatkownicą. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z kolei czosnek posiekaj w dość cienkie plastry.
  2. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj sól, cukier, pieprz olej oraz ocet i dokładnie wszystko wymieszaj, porządnie ugniatając (tak, jak ciasto drożdżowe). Kiedy warzywa już zmiękną i zaczną puszczać wodę, ostaw je w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż składniki, ponownie porządnie ugniatając. Szczelnie zakręć i włóż do dużego garnka. Zalej wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Pikle z cukiniiPikle z cukinii, czyli pomysł na przetwór warzywny smakujący wakacjami

Tak przygotowana sałatka szwedzka bez problemu wytrzyma kilka miesięcy przechowywana w suchym i chłodnym miejscu. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: