Pizza z efektem wow? Poznaj cztery przepisy na spód do pizzy, które zwalają z nóg. Przyda się m.in. cukinia

Kto z nas nie kocha pizzy? Jeśli uważasz się za konesera tego dania i myślisz, że niewiele może cię zaskoczyć, mamy dla ciebie cztery zupełnie nowe sposoby na spód do pizzy. Sprawdź, która wersja najradziej ci odpowiada - fit spód z kalafiora, a może wysokobiałkowy spód z twarogu? Czas odczarować klasykę i dać pizzy nowe życie.
Zobacz wideo

Oryginalne ciasto na pizzę to mąka, woda drożdże i odrobina oliwy. Jeśli chcemy robić pizzę na oryginalnym cieście, często musimy długo czekać, aż wyrośnie, co nie tylko wystawia naszą cierpliwość na próbę, ale także skłania nas do refleksji. Czy naprawdę ciasto na pizzę musi tak długo rosnąć i być takie skomplikowane? Otóż nie. Dziś zdradzimy cztery przepisy na nietypowe spody do pizzy, które są do zrobienia już w kilkanaście minut. Dodatkowo niektóre z naszych propozycji świetnie sprawdzą się dla osób dbających o sylwetkę oraz ograniczających białą mąkę. Nic, tylko pędzić do sklepu po twaróg - oto pierwsza propozycja nietypowego spodu do pizzy.

Pizza na spodzie twarogowym - bomba proteinowa dla każdego

Taka pizza dostarcza zdecydowanie mniej kalorii, za to ma w składzie dużo białka, idealnie nadaje się dla osób dbających o linię, a także sportowców i każdego, kto na co dzień ogranicza spożycie węglowodanów. Taka pizza jest bardzo łatwa w wykonaniu. Poniżej lista składników.

  • 250 g chudego twarogu
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 2 średnie jajka
  • 30 g płatków błyskawicznych owsianych
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki na wierzch: sos pomidorowy, mozzarella, szynka, pieczarki itp.

Pizza na spodzie twarogowym - sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj mąkę, płatki i wbij jajka. Dodaj sól (możesz dodać także inne przyprawy, na przykład bazylię czy oregano). Całość dokładnie wyrób dłońmi.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Papier warto lekko natłuść oliwą. Następnie przełóż ciasto i ręcznie rozprowadź po powierzchni blaszki, formując przy tym wybrany kształt.
  3. Tak przygotowany spód piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu dodaj na wierzch sos oraz ulubione składniki i piecz jeszcze 10 minut. Wysokobiałkowa pizza gotowa.

Pizz na spodzie z kalafiora - najlepszy sposób na sezonowe warzywo

Kolejnym przepisem na nietypowy spód do pizzy jest ten z użyciem kalafiora. Ten smak koniecznie musisz poznać, jeśli lubisz nowe odsłony klasycznych dań.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 duże jajko
  • 20 dag sera żółtego
  • szczypta soli
  • ponadto ulubione dodatki: sos pomidorowy, szynka, mozzarella, pieczarki itp.

Pizza na spodzie z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, następnie zetrzyj go na tarce o małych oczkach lub rozdrobnij blenderem ręcznym. 
  2. W garnku zagotuj 200 ml wody z odrobiną soli. Następnie przełóż proszek z kalafiora do wrzątku i na niewielkiej mocy palnika gotuj przez ok. 15 minut. 
  3. Następnie dokładnie odcedź i odciśnij kalafiorowy proszek z nadmiaru wody, najlepiej za pomocą gazy. Przełóż do miski, wbij jajko, dodaj starty ser i całość zagnieć.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Możesz ją lekko natłuścić oliwą. Następnie przełóż kalafior ugnieciony z serem i uformuj kształt pizzy.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie wyjmij ostrożnie spód i na wierzch połóż sos i ulubione dodatki. Piecz przez kolejne 10 minut.

Pizza na spodzie z czerstwego pieczywa - zero waste w najsmaczniejszym wydaniu

Zostało ci trochę czerstwego pieczywa i nie wiesz, co z nim zrobić? Nie musisz wyrzucać ani go ścierać na bułkę tartą - z zeschniętego chleba zrobisz pyszną pizzę. Sprawdź jakie to proste.

Składniki:

  • ok. 400 g czerstwego pieczywa (chleb, bułki bagietki)
  • 500 ml mleka lub wody
  • 2 małe jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony
  • ulubione dodatki: sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki itp.

Pizza z czerstwego pieczywa - sposób wykonania:

  1. Pieczywo porwij w dłoniach na małe kawałki i przełóż do miski. Następnie zalej je wodą lub mlekiem i odstaw na ok. 20 minut, by napęczniało.
  2. Namoczone pieczywo odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj jajka. Dopraw do smaku przyprawami i całość zagnieć na jednolitą masę. 
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż masę chlebową i nadaj jej kształt pizzy.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
  5. Podpieczony spód posmaruj sosem pomidorowym i dodaj ulubione dodatki. Piecz przez kolejne 10 minut i delektuj się pyszną, domową pizzą.

Pizza na spodzie z cukinii, czyli gratka dla miłośników zdrowego odżywiania

Pizza na spodzie z cukinii to hit wśród potraw z wykorzystaniem tego sezonowego warzywa. Jest tak pyszna, że znika momentalnie, a zrobienie jej zajmuje 10 minut (plus chwila pieczenia).

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej (możesz użyć pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ponadto: ulubione dodatki

Pizza na spodzie z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Lekko sól i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut, by cukinia puściła sok. Następnie dokładnie ją odsącz (możesz użyć do tego gazy).
  2. Do odciśniętej cukinii wbij jajka, dodaj mąkę, płatki owsiane i sezam oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw przyprawami i wymieszaj, by uzyskać zwartą i jednolitą konsystencję.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż masę z cukinii i uformuj z niej kształt pizzy.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół przez 20 minut, następnie zmień funkcję grzania na termoobieg i piecz jeszcze 5 minut.
  5. Podpieczony spód ostrożnie wyjmij z piekarnika i na wierzchu połóż swoje ulubione dodatki. Piecz przez kolejne 5 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.