Przepis na chłodnik z ogórków. Jak go zrobić, by był idealny? Magda Gessler: To największe barbarzyństwo

Chłodnik z ogórków to doskonała zupa na lato. Warzywa są wtedy najsmaczniejsze, a do tego danie świetnie orzeźwia i jest ratunkiem w czasie upałów. Jak jednak zrobić chłodnik ogórkowy, żeby go nie popsuć? Czego unikać, by chłodnik z ogórków wyszedł idealny? Magda Gessler ma cenną wskazówkę.

Chłodnik ogórkowy. Magda Gessler o ważnej zasadzie

W jednym z odcinków "Sexy kuchnia Magdy Gessler" w Food Network popularna restauratorka przygotowywała chłodnik z ogórków. W czasie przyrządzania zupy zwróciła uwagę na jedną rzecz, która może sprawić, że chłodnik wyjdzie niesmaczny. 

To największe barbarzyństwo dla chłodnika polskiego

- zaznaczyła. O co chodzi?

Gessler wyjaśnia, że absolutnie nie należy ścierać warzyw na chłodnik na tarce. "Cały ich sok wchodzi do chłodnika, chłodnik się robi rzadki, a one [warzywa - przyp. red.] smakują jak wióry" - mówi. "Dlatego wielkość tych krojonych dodatków powinna być na tyle znaczna, żeby było je czuć pod językiem" - dodaje.

Restauratorka kroi również ogórki "w kratkę", żeby puściły więcej soku. Dodaje również rzodkiewkę, jajka, posiekany koperek oraz szczypiorek.

Dużo kopru. To podstawa wartości smakowej chłodnika

- mówi. Przy siekaniu nie pomija również twardszych części, czyli gałązek. Gessler radzi, by przed użyciem koperku sprawdzić, czy nie śmierdzi nawozami, bo w takiej sytuacji chłodnik może być niesmaczny. Podobnie jest ze szczypiorkiem. Należy go powąchać i sprawdzić, czy nie śmierdzi, jak mówi restauratorka, np. "starą cebulą".

Cały fragment o chłodniku można obejrzeć na kanale TVN na YouTubie.

Przepis na chłodnik z ogórków

Skoro już wiemy, czego unikać i na co zwrócić uwagę podczas robienia chłodnika, przyszła pora na przepis. Poniżej znajdziecie jedną z naszych propozycji.

Składniki:

  • 8 ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • szklanka kefiru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy i obieramy. Za radą Magdy Gessler nie ścieramy ich na tarce, tylko kroimy w kostkę. Rzodkiewki również myjemy i kroimy niezbyt drobno. Siekamy koperek razem z gałązką oraz szczypiorek. 

W naczyniu mieszamy kefir i jogurt. Dodajemy ogórki, a następnie koperek i szczypiorek. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Chłodnik ogórkowy przechowujemy w lodówce (najlepiej pod przykryciem, aby nie chłonął aromatów lodówki). Zupę można też podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

Zobaczcie też nasz przepis na chłodnik z ogórków i awokado:

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Więcej o: