W jednym z odcinków "Sexy kuchnia Magdy Gessler" w Food Network popularna restauratorka przygotowywała chłodnik z ogórków. W czasie przyrządzania zupy zwróciła uwagę na jedną rzecz, która może sprawić, że chłodnik wyjdzie niesmaczny.
To największe barbarzyństwo dla chłodnika polskiego
- zaznaczyła. O co chodzi?
Gessler wyjaśnia, że absolutnie nie należy ścierać warzyw na chłodnik na tarce. "Cały ich sok wchodzi do chłodnika, chłodnik się robi rzadki, a one [warzywa - przyp. red.] smakują jak wióry" - mówi. "Dlatego wielkość tych krojonych dodatków powinna być na tyle znaczna, żeby było je czuć pod językiem" - dodaje.
Restauratorka kroi również ogórki "w kratkę", żeby puściły więcej soku. Dodaje również rzodkiewkę, jajka, posiekany koperek oraz szczypiorek.
Dużo kopru. To podstawa wartości smakowej chłodnika
- mówi. Przy siekaniu nie pomija również twardszych części, czyli gałązek. Gessler radzi, by przed użyciem koperku sprawdzić, czy nie śmierdzi nawozami, bo w takiej sytuacji chłodnik może być niesmaczny. Podobnie jest ze szczypiorkiem. Należy go powąchać i sprawdzić, czy nie śmierdzi, jak mówi restauratorka, np. "starą cebulą".
Cały fragment o chłodniku można obejrzeć na kanale TVN na YouTubie.
Skoro już wiemy, czego unikać i na co zwrócić uwagę podczas robienia chłodnika, przyszła pora na przepis. Poniżej znajdziecie jedną z naszych propozycji.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i obieramy. Za radą Magdy Gessler nie ścieramy ich na tarce, tylko kroimy w kostkę. Rzodkiewki również myjemy i kroimy niezbyt drobno. Siekamy koperek razem z gałązką oraz szczypiorek.
W naczyniu mieszamy kefir i jogurt. Dodajemy ogórki, a następnie koperek i szczypiorek. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Chłodnik ogórkowy przechowujemy w lodówce (najlepiej pod przykryciem, aby nie chłonął aromatów lodówki). Zupę można też podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Zobaczcie też nasz przepis na chłodnik z ogórków i awokado: