Przepis na racuchy, który przywoła smak dzieciństwa. Pamiętam, jak robiła je moja babcia

Kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, lenistwem i zapachem, który unosił się w całym domu. Moja babcia często robiła je na śniadanie lub podwieczorek. Chrupiące, posypane słodkim cukrem pudrem. Najlepiej smakują gorące, prosto z patelni. Idealne na miły początek dnia.

Przepis na racuchy jest naprawdę prosty i uda się każdemu. Robi się je dosłownie w kilkanaście minut, a smakują obłędnie. Placuszki możesz podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem lub czekoladą. Jeśli zrobisz ich więcej, gwarantujemy, że na zimno też będą smakowały dobrze (choć cieplutkie najlepsze, wiadomo!). Podaj swoim bliskim i ciesz się cudownym zapachem unoszącym się w całym domu.

Przepis na racuchy, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Składniki:

  • Mąka pszenna (szklanka)
  • Proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • Cukier waniliowy (1 łyżeczka)
  • Jajka (1 sztuka)
  • Mleko (szklanka)
  • Cukier (1 łyżeczka)
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • Jabłka (3 sztuki)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
  2. Mąkę wymieszaj ze wszystkimi suchymi składnikami.
  3. Do suchych składników dodaj mleko oraz jajka. Całość wymieszaj.
  4. Do masy dodaj wcześniej przygotowane jabłka i wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszcz, nałóż masę jabłkową i smaż placuszki z dwóch stron.

Domowe racuchy najlepiej smakują z cukrem pudrem lub dżemem własnej roboty. Idealnie się sprawdzą jako słodka przekąska w ciągu dnia. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.