Naleśniki budyniowe - przepis na wyśmienity deser. Dodaj owoce i bitą śmietanę, a będą lepsze niż gofry

Naleśniki budyniowe to pyszna alternatywa tej tradycyjnej potrawy. Dzięki dodaniu do ciasta budyniu zyskują wyjątkowy smak i aromat. Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki są jedną z tych potraw, które uwielbia niemal każdy. To taka namiastka dzieciństwa, które możemy odtworzyć za pomocą wyjątkowego zapachu. Przepisów na nie jest wiele, ale my dziś zachęcamy do wypróbowania wyjątkowej receptury. 

Naleśniki budyniowe, przepis na szybki deser z owocami i bitą śmietaną

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, ważne są jednak proporcje i rodzaj użytej mąki. Najlepsze to te, które są cieniutkie, elastyczne i aromatyczne.  W przypadku naszych naleśników budyniowych zrezygnujemy z dodawania mąki. Dzięki czemu staną się niezwykle lekkie. Ich dodatkową zaletą jest niepowtarzalny aromat, jaki zyskujemy, wsypując wybrany przez siebie budyń.

Składniki:

  • opakowanie dowolnego budyniu,
  • cukier waniliowy,
  • jajko,
  • 60 ml mleka,
  • łyżka oleju,
  • 250 g malin lub innych owoców,
  • bita śmietana w sprayu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania naleśników budyniowych, deser w kilku krokach

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko.
  2. Wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy oraz wsypujemy budyń.
  3. Całość dokładnie mieszany za pomocą miksera bądź blendera. 
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Możemy także namoczyć ręcznik papierowy w tłuszczu i wysmarować nim patelnię tak, aby ograniczyć jego ilość.
  5. Za pomocą chochelki wlewamy ciasto naleśnikowe na patelnię i formujemy z niego równy i cienki placek. Smażymy przez około dwie minuty z obu stron.
  6. Owoce płuczemy delikatnie pod małym strumieniem wody. 

Tak przygotowane naleśniki budyniowe posypujemy świeżymi owocami i ozdabiamy bitą śmietaną. 

Więcej o: