Przepis na gulasz - tradycyjny smak uzyskasz dzięki tym składnikom. Kluczowy jest jeden dodatek

Tradycyjny przepis na gulasz to prawdziwa uczta smaków i aromatów. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach oraz wytrawnym dodatkom, takim jak mieszanka przypraw czy czerwone wino. To właśnie ono podkreśli smak i zagwarantuje kruchość mięsa. Efekt jest powalający a przygotowanie bardzo proste.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gulasz narodził się na węgierskich pastwiskach i stamtąd też pochodzi nazwa dania. Proste składniki gwarantują wyrafinowany i niepowtarzalny smak, a dodatek wytrawnego czerwonego wina podkreśli całość i nada daniu charakter. Gulasz podany na rodzinny obiad lub specjalną okazję zachwyci domowników i gości. Sprawdź, jak go przygotować. 

Gulasz wołowyGulasz wołowy - przepis. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik

Gulasz z wołowiny - wyrafinowane i tradycyjne danie

Gulasz wołowy to potrawa, która zarówno świetnie nada się na codzienny, rodzinny obiad, ale także jak wykwintne danie podczas ważnych uroczystości. Estetyczne i piękne podanie, dodatkowo podkreśli smak tego wyjątkowego posiłku. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie - wszystkie składniki powinny być świeże i najlepszej jakości. Bazą jest mięso wołowe, cebula, papryka i aromatyczne przyprawy. W przepisie nie może zabraknąć także czerwonego wina, które jak powszechnie wiadomo, bardzo lubi towarzystwo wołowiny. Dzięki temu mięso jest soczyste, kruche i delikatne. 

Przepis na gulasz na bazie wołowiny 

Składniki: 

  • 800 g mięsa wołowego,
  • 2 papryki czerwone,
  • 600 g cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • trochę masła,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • zmielony kminek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku na drobne kawałki. Warzywa podsmażamy na maśle, aż nabiorą kolorów. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i smażymy na dużym ogniu. 
  2. Gdy mięso się zetnie, dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę oraz paprykę w proszku. Danie podlewamy winem i doprowadzamy do zagotowania, tak by wino odparowało. Całość mieszamy i wsypujemy resztę przypraw oraz passatę
  3. Dusimy na małym ogniu przez około dwie godziny. Co jakiś czas mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, podlewamy niewielką ilością wody. 
  4. Gulasz jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy lub w duecie z ziemniakami. 
Więcej o: