Pyszne ciasto o nazwie Balladyna to elegancki wypiek, który, pomimo że wydaje się skomplikowany, może być zrobiony przez kompletnego amatora. Składa się z kakaowego biszkoptu, herbatników, masy kajmakowej, sera twarogowego oraz śmietanki kremówki. Słodki smak ciasta przełamuje galaretka z malinami.
4
fot. Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Nazwa ciasta bez wątpienia pochodzi od znanego dramatu Juliusza Słowackiego pt. „Balladyna", a to dlatego, że w obu przypadkach dużą rolę grają maliny. W znanym dramacie siostry zbierały je, aby skraść serce mężczyźnie, natomiast w ciastku owoce są głównym składnikiem dekoracji.
REKLAMA
Smaczne, wysokie, puszyste, idealne nawet jako tort urodzinowy, a do tego łatwe. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby stworzyć przepyszne ciasto, które podbije każdą uroczystość i imprezę. Maliny i galaretka to składniki, które idealnie dopełniają cały smak wypieku. Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce, w każdym przypadku będą smakować obłędnie.
Przechowywanie malinFot. Pixabay
Składniki na ciasto Balladyna
BISZKOPT
4 jajka
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
MASA
700 g sera twarogowego
250 ml śmietany kremówki 30%
½ szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
DODATKOWO
2 galaretki malinowe
400 g malin
700 ml gorącej wody
¾ puszki masy kajmakowej
herbatniki
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wsyp kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
Nastaw piekarnik na 175°, grzanie góra-dół i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.
MASA
Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj przestygniętą żelatynę.
Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
GALARETKA
W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
CIASTO - WYKONANIE
Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem.
Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.