Ciasto Balladyna - prosty i efektowny deser na każdą okazję. W sam raz na letni podwieczorek

Pyszne ciasto o nazwie Balladyna to elegancki wypiek, który, pomimo że wydaje się skomplikowany, może być zrobiony przez kompletnego amatora. Składa się z kakaowego biszkoptu, herbatników, masy kajmakowej, sera twarogowego oraz śmietanki kremówki. Słodki smak ciasta przełamuje galaretka z malinami.

Nazwa ciasta bez wątpienia pochodzi od znanego dramatu Juliusza Słowackiego pt. „Balladyna", a to dlatego, że w obu przypadkach dużą rolę grają maliny. W znanym dramacie siostry zbierały je, aby skraść serce mężczyźnie, natomiast w ciastku owoce są głównym składnikiem dekoracji.

Smaczne, wysokie, puszyste, idealne nawet jako tort urodzinowy, a do tego łatwe. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby stworzyć przepyszne ciasto, które podbije każdą uroczystość i imprezę. Maliny i galaretka to składniki, które idealnie dopełniają cały smak wypieku. Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce, w każdym przypadku będą smakować obłędnie.

Przechowywanie malinPrzechowywanie malin Fot. Pixabay

Składniki na ciasto Balladyna

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

MASA

  • 700 g sera twarogowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin
  • 700 ml gorącej wody
  • ¾ puszki masy kajmakowej
  • herbatniki

Sposób przygotowania

BISZKOPT

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
  2. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wsyp kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  4. Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
  5. Nastaw piekarnik na 175°, grzanie góra-dół i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
  6. Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.

MASA

  1. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
  2. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
  3. Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj przestygniętą żelatynę.
  4. Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.

GALARETKA

  1. W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.

CIASTO - WYKONANIE

  1. Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
  2. Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
  3. Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników.
  4. Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem.
  5. Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
  6. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.