Nazwa ciasta bez wątpienia pochodzi od znanego dramatu Juliusza Słowackiego pt. „Balladyna", a to dlatego, że w obu przypadkach dużą rolę grają maliny. W znanym dramacie siostry zbierały je, aby skraść serce mężczyźnie, natomiast w ciastku owoce są głównym składnikiem dekoracji.
Smaczne, wysokie, puszyste, idealne nawet jako tort urodzinowy, a do tego łatwe. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby stworzyć przepyszne ciasto, które podbije każdą uroczystość i imprezę. Maliny i galaretka to składniki, które idealnie dopełniają cały smak wypieku. Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce, w każdym przypadku będą smakować obłędnie.
Przechowywanie malin Fot. Pixabay
Składniki na ciasto Balladyna
BISZKOPT
- 4 jajka
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
MASA
- 700 g sera twarogowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 2 galaretki malinowe
- 400 g malin
- 700 ml gorącej wody
- ¾ puszki masy kajmakowej
- herbatniki
Sposób przygotowania
BISZKOPT
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj na wysokich obrotach do momentu, aż masa stanie się sztywna.
- Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując na małych obrotach.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej, aby pozbyć się grudek i wsyp kakao. Następnie całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę.
- Nastaw piekarnik na 175°, grzanie góra-dół i piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstaw do przestygnięcia, a następnie przetnij na dwa placki.
MASA
- Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, odstaw na bok.
- Ser twarogowy wymieszaj z cukrem pudrem. Miksując na małych obrotach, powoli wlewaj przestygniętą żelatynę.
- Ubitą śmietankę dodaj do sera, całość delikatnie i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na dwie części.
GALARETKA
- W 700 ml gorącej wody rozpuść dwie malinowe galaretki. Wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
CIASTO - WYKONANIE
- Na jeden placek biszkoptowy wyłóż połowę masy i wyrównaj.
- Następnie wyłóż warstwę herbatników i masę kajmakową, którą możesz wcześniej przez chwilę podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała.
- Na masę kajmakową ułóż kolejną porcję herbatników.
- Kolejnym krokiem jest wyłożenie porcji masy śmietankowej na herbatniki i przykrycie jej drugim biszkoptem.
- Na biszkopcie ułóż maliny i zalej je galaretką.
- Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało.