Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?
Jajka sadzone charakteryzują się płynnymi żółtkami, przy jednocześnie ściętych białkach. To pyszne połączenie jednak nie tak łatwo uzyskać. Chwila nieuwagi przy smażeniu i ścina się całe jajko, a nie o to nam chodzi. Na szczęście są sprawdzone sposoby na uzyskanie idealnego żółtka. Koniecznie wypróbujcie je przy następnym przyrządzaniu jajek sadzonych.
Idealne żółtko w jajku - te sztuczki musisz zapamiętać
Aby uzyskać idealnie płynne żółtko przy ściętym białku, musisz stosować się do poniższych reguł, a jajka sadzone zawsze ci się udadzą:
- jeżeli smażysz jedno jajko, używaj małej patelni (przy kilku - większej),
- smaż po jednym jajku na raz (mniejsze ryzyko zlania się białek),
- smaż na małym ogniu bądź co najwyżej na średnim (jajko nie może skwierczeć, a podczas smażenia nie powinny pojawiać się bąble),
- smażąc jajka sadzone nie obracaj ich, a najlepiej w ogóle nie ruszaj. W ten sposób żółtko będzie miało idealną konsystencję, a białko nie będzie surowe,
- przyprawy (szczególnie sól) dodaj albo na koniec przyrządzania jajek sadzonych, albo gdy potrawa będzie już leżała na talerzu,
- jajka smaż na małej ilości tłuszczu - masła, oleju czy smalcu. Pozwoli otrzymać złotą skórkę z jednej strony.
Pamiętaj również o tym, żeby:
- przed smażeniem jajka umyć i wbić do miseczki - w ten sposób nie tylko sprawdzisz świeżość, jak również unikniesz smażenia jajek z rozlanym żółtkiem,
- do zdjęcia gotowych jajek sadzonych z patelni użyć drewnianej lub silikonowej szpatułki zamiast widelca. Możesz też spróbować po prostu zsunąć jajko z patelni na talerz,
- sama patelnia też jest ważna - odradzamy smażenie bez tłuszczu na teflonowej ze względu na smak, ale zwykła musi być w dobrym stanie, inaczej jajka będą się przypalały.