Jak smażyć jajko sadzone, żeby wyszło idealne? Proste sztuczki, które ci pomogą

Jeśli jesteście miłośnikami jajek sadzonych, ale żółtka nie wychodzą wam takie, jak powinny być, to dobrze trafiliście. Przedstawiamy prostą sztuczki na idealne jajka sadzone. Po przeczytaniu nigdy nie wrócicie do starych nawyków.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Jajka sadzone charakteryzują się płynnymi żółtkami, przy jednocześnie ściętych białkach. To pyszne połączenie jednak nie tak łatwo uzyskać. Chwila nieuwagi przy smażeniu i ścina się całe jajko, a nie o to nam chodzi. Na szczęście są sprawdzone sposoby na uzyskanie idealnego żółtka. Koniecznie wypróbujcie je przy następnym przyrządzaniu jajek sadzonych.

Idealne żółtko w jajku - te sztuczki musisz zapamiętać 

Aby uzyskać idealnie płynne żółtko przy ściętym białku, musisz stosować się do poniższych reguł, a jajka sadzone zawsze ci się udadzą:

  • jeżeli smażysz jedno jajko, używaj małej patelni (przy kilku - większej), 
  • smaż po jednym jajku na raz (mniejsze ryzyko zlania się białek),
  • smaż na małym ogniu bądź co najwyżej na średnim (jajko nie może skwierczeć, a podczas smażenia nie powinny pojawiać się bąble),
  • smażąc jajka sadzone nie obracaj ich, a najlepiej w ogóle nie ruszaj. W ten sposób żółtko będzie miało idealną konsystencję, a białko nie będzie surowe,
  • przyprawy (szczególnie sól) dodaj albo na koniec przyrządzania jajek sadzonych, albo gdy potrawa będzie już leżała na talerzu, 
  • jajka smaż na małej ilości tłuszczu - masła, oleju czy smalcu. Pozwoli otrzymać złotą skórkę z jednej strony.

Pamiętaj również o tym, żeby:

  • przed smażeniem jajka umyć i wbić do miseczki - w ten sposób nie tylko sprawdzisz świeżość, jak również unikniesz smażenia jajek z rozlanym żółtkiem,
  • do zdjęcia gotowych jajek sadzonych z patelni użyć drewnianej lub silikonowej szpatułki zamiast widelca. Możesz też spróbować po prostu zsunąć jajko z patelni na talerz,
  • sama patelnia też jest ważna -  odradzamy smażenie bez tłuszczu na teflonowej ze względu na smak, ale zwykła musi być w dobrym stanie, inaczej jajka będą się przypalały.
Więcej o: