Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym
Gdy myślimy o klopsie, najczęściej w głowie pojawi się obraz mięsnych kuleczek polanych sosem. W tym wypadku jest jednak inaczej. Jego postać może być zupełnie inna, dzięki czemu nasze obiady nie będą nudne. W prezentowanym przez nas przepisie autorstwa siostry Anastazji odkryjecie nowe oblicze tego dania.
Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji, czyli jak przygotować obiad w odmiennej formie
Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka oraz dostarcza naszemu organizmowi takich witamin jak PP, A, D czy B12 oraz B6. Ważne, by wybierać mięso najlepszej jakości oraz upewnić się, czy jest świeże. Wieprzowina powinna być różowa, jędrna i lśniąca. Jeśli chcemy włączyć ją do swojej diety, powinniśmy postawić na chudy rodzaj tego mięsa.
Wieprzowina ma wiele zastosowań. W poniższym przepisie została wykorzystana jako główny składnik klopsa wieprzowego pieczonego siostry Anastazji.
Składniki:
- 5 kotletów wieprzowych,
- 5 plastrów sera żółtego,
- 6 marchwi,
- cebula,
- 5 łyżek majonezu,
- 3 łyżki ketchupu,
- przyprawa kucharek,
- sól,
- pieprz.
Przepis ten pochodzi z książki pt. "Wielka księga specjałów siostry Anastazji".
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sposób przygotowania klopsa wieprzowego pieczonego wg siostry Anastazji
- Cebulę pozbawiamy wierzchnich warstw i szatkujemy w cienkie piórka.
- Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
- Obieramy marchew i kroimy w cienkie plastry.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dnie układamy marchewkę i oprószamy nieco przyprawą typu kucharek.
- Usmażoną cebulę rozkładamy równomiernie na marchewkach.
- Kotlety rozbijamy i przyprawiamy, przykrywamy nimi cebulę tak, aby utworzyła się równa warstwa.
- Mieszamy majonez z ketchupem i smarujemy mięso.
- Całość przykrywamy plastrami żółtego sera.
- Naczynie przykrywamy za pomocą folii aluminiowej i pieczemy klopsa wieprzowego w 170°C przez około 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około pięć minuta aby zarumienił się ser.
Tak przygotowany klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji możemy kroić w plastry i podawać z ziemniakami bądź surówką.