Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji. Przepis na domowy obiad z jednym ciekawym dodatkiem

Codzienne przygotowywanie obiadu bywa wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam już pomysłów. Z pomocą może przyjść klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji. Smakuje wybornie i nie jest trudny w przygotowaniu.
Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Gdy myślimy o klopsie, najczęściej w głowie pojawi się obraz mięsnych kuleczek polanych sosem. W tym wypadku jest jednak inaczej. Jego postać może być zupełnie inna, dzięki czemu nasze obiady nie będą nudne. W prezentowanym przez nas przepisie autorstwa siostry Anastazji odkryjecie nowe oblicze tego dania.

Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji, czyli jak przygotować obiad w odmiennej formie

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka oraz dostarcza naszemu organizmowi takich witamin jak PP, A, D czy B12 oraz B6. Ważne, by wybierać mięso najlepszej jakości oraz upewnić się, czy jest świeże. Wieprzowina powinna być różowa, jędrna i lśniąca. Jeśli chcemy włączyć ją do swojej diety, powinniśmy postawić na chudy rodzaj tego mięsa. 

Wieprzowina ma wiele zastosowań. W poniższym przepisie została wykorzystana jako główny składnik klopsa wieprzowego pieczonego siostry Anastazji.

Składniki:

  • 5 kotletów wieprzowych,
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • 6 marchwi,
  • cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • przyprawa kucharek,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis ten pochodzi z książki pt. "Wielka księga specjałów siostry Anastazji".

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania klopsa wieprzowego pieczonego wg siostry Anastazji

  1. Cebulę pozbawiamy wierzchnich warstw i szatkujemy w cienkie piórka.
  2. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  3. Obieramy marchew i kroimy w cienkie plastry.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dnie układamy marchewkę i oprószamy nieco przyprawą typu kucharek.
  5. Usmażoną cebulę rozkładamy równomiernie na marchewkach.
  6. Kotlety rozbijamy i przyprawiamy, przykrywamy nimi cebulę tak, aby utworzyła się równa warstwa.
  7. Mieszamy majonez z ketchupem i smarujemy mięso.
  8. Całość przykrywamy plastrami żółtego sera.
  9. Naczynie przykrywamy za pomocą folii aluminiowej i pieczemy klopsa wieprzowego w 170°C przez około 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około pięć minuta aby zarumienił się ser.

Tak przygotowany klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji możemy kroić w plastry i podawać z ziemniakami bądź surówką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA