Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji. Przepis na domowy obiad z jednym ciekawym dodatkiem

Codzienne przygotowywanie obiadu bywa wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam już pomysłów. Z pomocą może przyjść klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji. Smakuje wybornie i nie jest trudny w przygotowaniu.
Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Gdy myślimy o klopsie, najczęściej w głowie pojawi się obraz mięsnych kuleczek polanych sosem. W tym wypadku jest jednak inaczej. Jego postać może być zupełnie inna, dzięki czemu nasze obiady nie będą nudne. W prezentowanym przez nas przepisie autorstwa siostry Anastazji odkryjecie nowe oblicze tego dania.

Jakiego mięsa nie kupować? Po czym poznamy, że mięso jest zepsute?Jak poznać, czy mięso jest świeże? Data ważności to nie wszystko

Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji, czyli jak przygotować obiad w odmiennej formie

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka oraz dostarcza naszemu organizmowi takich witamin jak PP, A, D czy B12 oraz B6. Ważne, by wybierać mięso najlepszej jakości oraz upewnić się, czy jest świeże. Wieprzowina powinna być różowa, jędrna i lśniąca. Jeśli chcemy włączyć ją do swojej diety, powinniśmy postawić na chudy rodzaj tego mięsa. 

Wieprzowina ma wiele zastosowań. W poniższym przepisie została wykorzystana jako główny składnik klopsa wieprzowego pieczonego siostry Anastazji.

Składniki:

  • 5 kotletów wieprzowych,
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • 6 marchwi,
  • cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • przyprawa kucharek,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis ten pochodzi z książki pt. "Wielka księga specjałów siostry Anastazji".

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

RumsztykRumsztyk wieprzowy na obiad, czyli przepis na soczysty kotlet z cebulką

Sposób przygotowania klopsa wieprzowego pieczonego wg siostry Anastazji

  1. Cebulę pozbawiamy wierzchnich warstw i szatkujemy w cienkie piórka.
  2. Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli.
  3. Obieramy marchew i kroimy w cienkie plastry.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na jego dnie układamy marchewkę i oprószamy nieco przyprawą typu kucharek.
  5. Usmażoną cebulę rozkładamy równomiernie na marchewkach.
  6. Kotlety rozbijamy i przyprawiamy, przykrywamy nimi cebulę tak, aby utworzyła się równa warstwa.
  7. Mieszamy majonez z ketchupem i smarujemy mięso.
  8. Całość przykrywamy plastrami żółtego sera.
  9. Naczynie przykrywamy za pomocą folii aluminiowej i pieczemy klopsa wieprzowego w 170°C przez około 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około pięć minuta aby zarumienił się ser.

Tak przygotowany klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji możemy kroić w plastry i podawać z ziemniakami bądź surówką.

Więcej o: