Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe obiady to przede wszystkim zdrowe zupy, które znamy w różnych odsłonach. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a może nam to ułatwić wcześniej zrobiona baza, czyli rosół. Dodatek świeżych pomidorów, ziół i aromatycznych przypraw da smaczny efekt. Wystarczy zaledwie moment i pyszny obiad jest gotowy.
Wśród tradycyjnych, polskich zup bez dwóch zdań króluje pomidorowa. To prawdziwa klasyka, która jest często gości na naszych stołach, a doceniamy ją za wyjątkowy smak i aromat. Przygotowana na bazie świeżych warzyw nie ma sobie równych. Warto skorzystać z uroków lata i zrezygnować z passaty czy przecierów - to właśnie soczyste, słodkie pomidory, które dojrzewały na słońcu, zagwarantują nam pyszny efekt.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów wymaga odpowiedniego przygotowania warzyw przed dodaniem ich do rosołu. Pomidory podsmażamy, z czosnkiem, cebulą i ziołami na maśle. Aromatyczne składniki przeciskamy przez sitko lub blendujemy na kremową masę. Dodane do bulionu nadadzą mu charakteru oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto także uwzględnić dodatki takie jak śmietana czy świeże zioła (bazylia, pietruszka czy koperek).
Składniki:
Sposób przygotowania: