Zupa pomidorowa na rosole - cudowne połączenie domowego bulionu ze świeżymi warzywami

Domowy bulion to fantastyczna baza do innych dań. Zupa pomidorowa na rosole to jeden z najlepszych przepisów na szybki obiad. Wystarczy dodać świeże podduszone warzywa i gotowe. Smak i zadowolenie domowników są gwarantowane. Całość podkreśli dodatek śmietany i świeże zioła.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady to przede wszystkim zdrowe zupy, które znamy w różnych odsłonach. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a może nam to ułatwić wcześniej zrobiona baza, czyli rosół. Dodatek świeżych pomidorów, ziół i aromatycznych przypraw da smaczny efekt. Wystarczy zaledwie moment i pyszny obiad jest gotowy. 

Zupa pomidorowa na rosole - ekspresowy przepis na obiad

Wśród tradycyjnych, polskich zup bez dwóch zdań króluje pomidorowa. To prawdziwa klasyka, która jest często gości na naszych stołach, a doceniamy ją za wyjątkowy smak i aromat. Przygotowana na bazie świeżych warzyw nie ma sobie równych. Warto skorzystać z uroków lata i zrezygnować z passaty czy przecierów - to właśnie soczyste, słodkie pomidory, które dojrzewały na słońcu, zagwarantują nam pyszny efekt. 

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów wymaga odpowiedniego przygotowania warzyw przed dodaniem ich do rosołu. Pomidory podsmażamy, z czosnkiem, cebulą i ziołami na maśle. Aromatyczne składniki przeciskamy przez sitko lub blendujemy na kremową masę. Dodane do bulionu nadadzą mu charakteru oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto także uwzględnić dodatki takie jak śmietana czy świeże zioła (bazylia, pietruszka czy koperek).

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Przepis na zupę pomidorową na rosole

Składniki: 

  • litr rosołu drobiowego,
  • kilogram pomidorów malinowych,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • cukier, 
  • śmietana 18 proc., 
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy, aż warzywa zmiękną, a pomidory lekko się rozpadną. 
  3. Zawartość patelni dodajemy do podgrzanego rosołu. Na tym etapie możemy całość zblendować lub wcześniej przecisnąć warzywa przez metalowe sitko - wszystko zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. 
  4. Zupę doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na małej mocy palnika przez 30 minut lub dłużej - to pozwoli wydobyć więcej smaku.
  5. Całość zabielamy śmietanką - odlewamy trochę zupy, hartujemy z nabiałem i ponownie dodajemy do garnka. Przyprawiamy. 
  6. Zupę podajemy z ryżem lub makaronem i ulubionymi, świeżymi ziołami. 
Więcej o: