Po jakie pieczywo warto sięgać? Najzdrowszy rodzaj chleba smakuje wyjątkowo. Możesz go znać z rodzinnego domu

W wielu domach chleb jest jednym z najważniejszych produktów na liście zakupów. Nie zawsze mamy czas, by samodzielnie upiec chleb. A jemy go na śniadanie i na kolacje w towarzystwie wędlin, sałatek, jak i jajecznicy. Jednak jaki chleb jest najzdrowszy?

Miłośnicy pieczywa mają z czego wybierać, bowiem jego rodzajów jest naprawdę wiele. Możemy je podzielić między innymi ze względu na wykorzystaną mąkę. W tej grupie znajdziemy na przykład chleb pszenny, żytni, orkiszowy czy wieloziarnisty. Często na półkach możemy dojrzeć też te mniej popularne - z mąki kukurydzianej czy jaglanej. Inną kategorią jest metoda wypiekania - z dodatkiem drożdży lub na zakwasie. Mnogość produktów może sprawiać, że nie wiemy, po który z nich sięgać. Jaki chleb ma najwięcej właściwości, a którego powinniśmy unikać? 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Najzdrowszy rodzaj chleba. Które pieczywo jest dla nas najlepsze?

Choć pieczywo raczej nie kojarzy nam się z dietą i zdrowym odżywianiem, to dostarcza nam ono wiele niezbędnych składników energetycznych, takich jak węglowodany, białko czy niezbędny do pracy jelit błonnik. Jedzenie chleba jest także dobre dla naszego mózgu. W końcu komórki nerwowe odżywiają się węglowodanami złożonymi, takimi jak główny składnik chleba i mąki - skrobia. 

Za najzdrowszy rodzaj pieczywa uznaje się ten na zakwasie. Ma ono niższy indeks glikemiczny oraz wyższą wartość odżywczą od tego wypiekanego z dodatkiem drożdży. Dodatkowo taki chleb zawiera kwas mlekowy. Działa on pozytywnie na pracę naszych jelit i usprawnia proces trawienia. 

Jeżeli chodzi o rodzaj mąki, najlepiej wybierać chleb z tej razowej. Może być żytnia, pszenna czy mieszana - jednak najważniejszy jest tutaj proces mielenia ziarna. Jak sama nazwa wskazuje, mieli się je tylko raz, dzięki czemu zachowuje ona więcej wartości odżywczych. Obecność otrębów sprawia, że taki chleb ma więcej błonnika, a co za tym idzie, dłużej jesteśmy najedzeni. Jest też bogaty w magnez, cynk, żelazo, fosfor, a także witaminy z grupy B. Inną zaletą jest niski indeks glikemiczny. Wybierając pieczywo razowe, możemy być pewni, że dostarczymy naszemu organizmowi wiele wartościowych składników. 

Jakie pieczywo jest mniej zdrowe? Tego unikaj!

Wśród mniej zdrowego pieczywa wymienia się białe pszenne. Zawiera mniej wartości odżywczych i błonnika, w związku z czym szybciej zaczynamy odczuwać głód. Takie pieczywo charakteryzuje się też wysokim indeksem glikemicznym, co wpływa na podniesienie cukru we krwi i większe ryzyko rozwoju otyłości.

Najbardziej powinniśmy wystrzegać się chleba tostowego. Posiada on znikomą zawartość błonnika i... długą listę ulepszaczy z tyłu opakowania. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA