Historia muffiny sięga przełomu X i XI wieku, ta angielska przekąska na początku była znana tylko w kręgach ludzi ubogich, z czasem zyskała popularność także wśród arystokracji. Współcześnie bogato zdobione muffiny można porównać do prawdziwych dzieł sztuki, które idealnie prezentują się w kącikach słodkości na przyjęciach ślubnych i dziecięcych imprezach urodzinowych. Zastanawiasz się, jak przygotować muffinki bananowe z czekoladą w domowym zaciszu? Sprawdź prosty i szybki przepis oraz gotowe pomysły na dekoracje.
Przygodę kulinarną z muffinką można rozpocząć od jej bazowej wersji. Brak dominującego smaku pozwala na wiele dodatków. Przepis podstawowy na muffinki oraz listę składników prezentujemy poniżej.
Poniżej znajdziesz produkty do wersji podstawowej, w dalszej części podpowiadamy, jak przygotować muffiny o smaku bananowo-czekoladowym.
Składniki:
W przypadku, gdy naszym celem jest przepis na wilgotne i puszyste muffinki, zamiast 1 szklanki mleka warto dodać tylko połowę oraz pół szklanki śmietany lub jogurtu.
Przepis na muffiny w wersji bazowej
W tym momencie można dodać pokruszoną czekoladę oraz rozgniecione banany (ilość wedle uznania) i zwykły przepis zamieni się w przepis na muffinki bananowe z nutą słodyczy. Delikatnie mieszamy i ciasto rozkładamy do papilotek. Podana wyżej ilość składników wystarczy na przygotowanie około 12 sztuk.
Przepis na muffinki bananowe - czas pieczenia oraz dodatki
Muffiny pieczemy przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu muffiny należy wystudzić i można przejść do dekoracji lukrem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną z dodatkiem rodzynek. Muffiny można też dekorować przy pomocy masy marcepanowej lub ulubionej konfitury. Najmłodsi z pewnością ucieszą się z kolorowych pisaków, które używa się także do pierników. Kropką nad i będą jadalne perełki w ulubionych kolorach.
Zobacz też: Przepis na babeczki? Proszę bardzo! Podpowiadamy, jak sprawić, by były megapuszyste