Muffiny bananowe - przekąska nie tylko dla najmłodszych. Sekretny składnik sprawi, że będą wilgotne i puszyste

Muffiny bananowe to smaczna alternatywa dla tradycyjnej drożdżówki i doskonała baza do dekorowania. Sprawdź z nami prosty przepis na muffiny o smaku banana, które można przygotować na co dzień lub z dedykacją na specjalną okazję.

Muffinki bananowe z czekoladą - prosty patent na słodkości 

Historia muffiny sięga przełomu X i XI wieku, ta angielska przekąska na początku była znana tylko w kręgach ludzi ubogich, z czasem zyskała popularność także wśród arystokracji. Współcześnie bogato zdobione muffiny można porównać do prawdziwych dzieł sztuki, które idealnie prezentują się w kącikach słodkości na przyjęciach ślubnych i dziecięcych imprezach urodzinowych. Zastanawiasz się, jak przygotować muffinki bananowe z czekoladą w domowym zaciszu? Sprawdź prosty i szybki przepis oraz gotowe pomysły na dekoracje. 

Muffinki: przepis podstawowy - baza pod dodatki 

Przygodę kulinarną z muffinką można rozpocząć od jej bazowej wersji. Brak dominującego smaku pozwala na wiele dodatków. Przepis podstawowy na muffinki oraz listę składników prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Lista składników na tradycyjne muffiny 

Poniżej znajdziesz produkty do wersji podstawowej, w dalszej części podpowiadamy, jak przygotować muffiny o smaku bananowo-czekoladowym. 

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki, 
  • mleko - 1 szklanka,
  • cukier - 0,5 szklanki, 
  • jajka - 2 sztuki,
  • masło - ¼,
  • proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki, 
  • sól - 1 szczypta.

Przepis na wilgotne i puszyste muffinki: co dodać do ciasta? 

W przypadku, gdy naszym celem jest przepis na wilgotne i puszyste muffinki, zamiast 1 szklanki mleka warto dodać tylko połowę oraz pół szklanki śmietany lub jogurtu. 

Przepis na muffiny w wersji bazowej 

  • Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180º C.
  • W kolejnym kroku foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. 
  • Następnie w misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. 
  • W drugiej misce mieszamy olej, jajka, mleko. 
  • Teraz łączymy zawartość misek i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

W tym momencie można dodać pokruszoną czekoladę oraz rozgniecione banany (ilość wedle uznania) i zwykły przepis zamieni się w przepis na muffinki bananowe z nutą słodyczy. Delikatnie mieszamy i ciasto rozkładamy do papilotek. Podana wyżej ilość składników wystarczy na przygotowanie około 12 sztuk.

Przepis na muffinki bananowe  - czas pieczenia oraz dodatki 

Muffiny pieczemy przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu muffiny należy wystudzić i można przejść do dekoracji lukrem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną z dodatkiem rodzynek. Muffiny można też dekorować przy pomocy masy marcepanowej lub ulubionej konfitury. Najmłodsi z pewnością ucieszą się z kolorowych pisaków, które używa się także do pierników. Kropką nad i będą jadalne perełki w ulubionych kolorach. 

Zobacz też: Przepis na babeczki? Proszę bardzo! Podpowiadamy, jak sprawić, by były megapuszyste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.