Cukinia w jajku i bułce tartej, czyli powrót do smaków dzieciństwa. Dzięki marynacie będzie lepsza, ale uważaj z solą

Cukinia w jajku i bułce tartej to nie tylko wspaniała przekąska, którą pamiętamy z czasów dzieciństwa, ale także świetna alternatywa dla mięsnych kotletów na obiad. Sposób wykonania jest banalny, ale żeby cukinia była jeszcze lepsza, warto ją wcześniej nieco zamarynować. Uważaj jednak na sól - cukinia bardzo szybko ją "wypije".
Zobacz wideo

Cukinia smażona w panierce z jajka i bułki tartej to chyba najprostsza rzecz do wykonania z cukinii na obiad lub podwieczorek. Jednak żeby wyszła naprawdę pyszna, warto ją wcześniej zamarynować, następnie lekko osuszyć i dopiero przystąpić do panierowania. Należy także ostrożnie dodawać sól - kiedy dodamy jej za dużo, cukinia puści za dużo wody i stanie się niesmaczna. Jedna szczypta wystarczy. Dziś zdradzę wam przepis, który pamiętam z dzieciństwa - nie istnieją lepsze warzywne kotleciki/placuszki. 

Cukinia w jajku i bułce tartej - przepis ze starego zeszytu

Potrzebne składniki:

  • 2 cukinie (najlepiej wybierać te mniejsze, ponieważ nie mają twardych pestek i rzadziej bywają gorzkie)
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Cukinia w jajku i bułce tartej - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie przełóż do miski i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw, by cukinia puściła wodę.
  2. Kiedy zbierze się już nieco płynu, odlej go. Następnie dodaj szczyptę pieprzu, płaską łyżeczkę czosnku oraz łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę sosu sojowego. Ponownie wymieszaj i odstaw na 20-30 minut do lodówki.
  3. Jajka wbij do miski i rozmąć widelcem. Do kolejnej miski wsyp bułkę tartą.
  4. Każdy plaster cukinii delikatnie osusz ręcznikiem papierowym i przystąp do panierowania. Najpierw zanurz w jajku, następnie dokładnie z obu stron obtocz w bułce tartej, porządnie ją wklepując. Możesz panierować dwukrotnie.
  5. Na patelni rozgrzej olej (powinno być go dość sporo) i na umiarkowanej mocy palnika smaż cukinię z obu stron na złoty kolor. 

Tak przygotowana cukinia w panierce świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. Jeśli masz ochotę na sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa, warto zacząć ją od pysznej panierowanej cukinii.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA