Młoda kapusta z koperkiem, przepis babci. Błyskawiczny, letni obiad z kilku składników

Kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. Idealna jako dodatek do młodych ziemniaczków, w połączeniu ze schabowym tworzy obiad idealny. Mogę ją jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzi. Czekam na nią z utęsknieniem cały rok.

Młoda kapusta to kwintesencja lata. Sposób jej przygotowania jest banalnie prosty. Potrzebujesz kilku podstawowych składników, aby ją wyczarować. Jej smak na długo pozostaje w pamięci. Idealna jako dodatek do obiadów lub danie główne. Sezon na świeże warzywa w pełni, dlatego warto wprowadzić do swojej kuchni troszkę urozmaicenia. Leć na bazar i zabieraj się za gotowanie. Do dzieła!

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Składniki:

  • Młoda kapusta (duża główka)
  • Koperek (spory pęczek)
  • Sól, pieprz
  • Masło (niecała kostka)
  • Mąka pszenna (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę. Poszatkuj na drobne paski.
  2. Wrzuć do garnka, dopraw solą. Gotuj na małym ogniu.
  3. W międzyczasie drobno pokrój koperek.
  4. Gdy kapusta zmięknie przypraw pieprzem oraz dodaj posiekany koperek.
  5. Na patelni rozgrzej masło, do rozpuszczonego dodaj mąkę i smaż do połączenia składników.
  6. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się kapusty.

Domowa młoda kapusta na gęsto to idealny letni obiad. Możesz ją serować na wiele sposobów, ze świeżym pieczywem, młodymi ziemniakami czy jajkiem sadzonym. To od ciebie zależy w jaki sposób będziesz ją zajadać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.