Włoszka pokazała przepis na carbonarę z cukinią. "Prawdziwy łamacz zasad"

Carbonara z cukinią to nowa odsłona włoskiego klasyku obiadowego. Przepis zaprezentowała na instagramie użytkowniczka The Pasta Queen. Receptura jest prosta i szybka w wykonaniu, więc na pewno każdy da sobie radę. Spróbujcie koniecznie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach

"Makaronowa Królowa" zaprezentowała na swoim Instagramie wiele różnych wersji carbonary. Jedną z nich jest przepis na carbonarę z cukinią. To bardzo smaczna i zdrowsza wersja znanego włoskiego dania. Receptura jest w sam raz na lato, zwłaszcza teraz, gdy jest sezon na warzywa takie jak cukinia. Nie czekajcie, tylko bierzcie się za przygotowanie cukiniowej carbonary

carbonaraPrzepis na carbonarę włoska uczta w czterech ścianach

Przepis na carbonarę z cukinią to tylko kilka produktów. Na pewno masz je w lodówce.

Jeśli chcesz zrobić  warzywną carbonarę prosto z Instagrama, przygotuj sobie:

  • makaron spaghetti - tyle, ile chcesz mieć porcji (łyżka z dziurą na środku pomoże ci w odmierzeniu odpowiedniej ilości),
  • cukinie - dwie średniej wielkości,
  • żółtka - 3 sztuki,
  • ser żółty (najlepiej włoskie pecorino) - 40 gramów,
  • oliwa - 3 łyżki,
  • przyprawy - trochę pieprzu i soli do smaku.

Spaghetti alla carbonaraCarbonara - przepis na włoską ucztę. Dodatek śmietany to poważny błąd

Przepis na carbonarę z cukinią jest bardzo prosty. Koniecznie spróbujcie

W Internecie aż roi się od sposobów przyrządzania włoskiej carbonary. Instagramerka "The Pasta Queen" zaprezentowała swój sposób na carbonarę z cukinią:

  1. Cukinię umyj, pokrój w plastry, posól do smaku i podsmaż na oliwie;
  2. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z żółtkami jaj:
  3. Połącz podsmażoną cukinię z masą serowo - jajeczną;
  4. Makaron spaghetti ugotuj na półmiękko (al dente);
  5. Przełóż makaron na patelnię, dodaj masę cukiniową wraz z odrobiną wody z gotowania i szczyptą pieprzu do smaku;
  6. Podsmaż całość do momentu aż jajka się lekko zetną;
  7. Podawaj jeszcze gorące z dodatkiem świeżych listków bazylii.

Smacznego! 

Więcej o: