Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Czemu akurat wiśniówka? Na pierwszym miejscu są tu oczywiście korzyści smakowe. Nalewka z wiśni jest jedną z najbardziej lubianych na rynku. To jednak nie wszystko, bo można pić ją bez dodatków, ale także robić z niej udane drinki. Bywa wreszcie ceniona za właściwości rozgrzewające w okresie jesieni i zimy.
Jakie jeszcze zalety ma picie z umiarem nalewki z wiśni?
Trunek ten może przy tym występować w różnych odmianach. Przykładem niech będzie nalewka z wiśni z pestkami. Dlaczego właśnie ona zdobyła sobie uznanie koneserów? Obecność pestek sprawia, że trunek nabiera bardziej szlachetnego smaku. Gorzkawe akcenty przypominają migdały.
Czy nalewka z pestek wiśni jest dobra dla zdrowia? Za migdałowy smak trunku odpowiada amigdalina zawarta w pestkach. Rozkład tej substancji powoduje, że wydziela się cyjanowodór. Prawda, że dawki są tu niewielkie i raczej nie mogą bardzo pogorszyć stanu zdrowia osoby pijącej, ale pestkówkę należy pić raczej z umiarem. Przesadne raczenie się tym trunkiem może skutkować nudnościami i zawrotami głowy.
Zobacz też: Kompot z wiśni - doskonały dodatek do obiadu
Dobry przepis na wiśniówkę? Receptur można znaleźć całkiem sporo. Niekiedy dość mocno różnią się pomiędzy sobą, ale zawsze podstawą są dobrej jakości wiśnie. Do przygotowania trunku można więc wykorzystać:
Jak zrobić wiśniówkę? Od czego zacząć przygotowania? Oczywiście pierwszy krok dotyczy przygotowania samych owoców. Należy je starannie umyć i wydrylować. W sytuacji, gdy ma to być pestkówka, ok. 20% owoców można pozostawić wraz z pestkami.
Kolejnym elementem jest wymieszanie spirytusu z przegotowaną wodą. Dzięki temu uzyskuje się 70% roztwór alkoholu. Wiśnie trzeba przełożyć do większego słoja o pojemności 4 lub 5 litrów. Zalewa się je spirytusem. Całość powinna być przechowywana w ciepłym i ciemnym miejscu przez ok. sześć tygodni.
Bardzo istotne jest tu regularne potrząsanie słojem. Przynajmniej przez pierwsze dwa tygodnie należy to robić codziennie. Później zaś wystarczy co kilka dni. Po upływie sześciu tygodni można zlać płyn znad owoców do butelki. Je same zasypuje się cukrem.
Cukier będzie się rozpuszczał na owocach. Powinien stworzyć się dzięki temu gęsty syrop. Po kilku dniach cukier rozpuści się całkowicie i wtedy można połączyć obie części. Po rozlaniu do butelek trunek będzie musiał odczekać przez przynajmniej miesiąc. W tym czasie dokona się jego klarowanie. Najlepsze walory taki trunek osiąga po ok. roku.
Zobacz też: Nalewka z czarnej porzeczki - przepis. Babciny sposób na obniżenie ciśnienia z czterech składników