Przepis na szarlotkę na rubinoli według Ewy Wachowicz. Pyszny deser jak w dzieciństwie u babci

Przepis na szarlotkę na rubinoli według Ewy Wachowicz to pyszny pomysł na deser, który przenosi w czasy dzieciństwa. Takie ciasto robiły nasze babcie, więc dlaczego nie spróbować samemu? Na pewno się uda.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Szarlotka sypana

Szarlotka na rubinoli, czyli na czym? Rubinola to odmiana jabłoni, a więc w nazwie ciasta chodzi o jabłka. Samo ciasto nie wymaga szczególnych zdolności ani składników, więc każdy powinien dać sobie radę. Oryginalny przepis na szarlotkę pochodzi z 315. odcinka programu "Ewa Gotuje". Można go też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej prezenterki.

szarlotkaSzarlotka. Przedstawiamy przepisy na najlepsze szarlotki na świecie!

Przepis na szarlotkę - lista potrzebnych składników

Do zrobienia ciasta jabłkowego potrzebujesz następujących produktów:

Na ciasto:

  • mąki - pół kilograma,
  • masła - kostki,
  • cukru - połowy szklanki,
  • żółtek - 4 sztuk,
  • cukru waniliowego - łyżki,
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczek.

Na masę jabłkową:

  • jabłek (np. odmiany rubinola) - półtora kilograma,
  • cynamonu - łyżeczki,
  • skórki otartej z pomarańczy.

Na pianę:

  • cukru pudru - 150 gramów,
  • białek jaj - 4 sztuk,
  • soli - odrobiny do ubicia piany.

Pamiętaj też o przygotowaniu sobie bułki tartej do posypania blachy oraz cukru pudru do ozdobienia ciasta.

Szarlotka z rosą. Zdjęcie ilustracyjneSzarlotka z rosą - przepis lekki jak chmurka

Przepis na szarlotkę - sposób przygotowania ciasta

Wykonanie jabłecznika według receptury Ewy Wachowicz składa się z kilku etapów:

Przygotowanie ciasta:

  1. Wymieszaj mąkę z pozostałymi suchymi składnikami;
  2. Dodaj masło i wymieszaj z resztą siekając nożem;
  3. Wbij żółtka (białka zostaw do ubicia piany), wymieszaj nożem, po czym ręcznie wyrób ciasto;
  4. Zrób z ciasta wałek i odkrój jedną trzecią;
  5. Zamroź odciętą część, a resztę rozwałkuj i wyłóż do formy;
  6. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez kwadrans.

Wykonanie masy jabłkowej:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry;
  2. Wsyp do garnka, przypraw cynamonem i duś przez 10 minut.

Przygotowanie piany:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli;
  2. Powoli dodawaj cukier wciąż miksując;
  3. Ubijaj, aż uzyskasz gładką masę.

Złożenie ciasta w całość:

  1. Podpieczony spód posyp bułką tartą i nałóż masę jabłkową;
  2. Na owoce wyłóż pianę, po czym posyp startym na tarce zamrożonym ciastem;
  3. Szarlotkę pięć w temperaturze 180 st. C przez niecałą godzinę;
  4. Gotowe ciasto udekoruj posypką z cukru pudru.

Smacznego!

Więcej o: