Babka z białek siostry Anieli. Przepis na puszyste ciasto z małą ilością cukru i kilkoma składnikami

Babka z białek siostry Anieli to pyszny dodatek do porannej kawy. Lekka struktura ciasta i puszysta konsystencja sprawiają, że ten wypiek wciąga i mamy ochotę na kolejny kawałek. Zaletą tego słodkiego przysmaku jest prostota składników i łatwość wykonania, dzięki czemu upieczemy je w krótkim czasie.
Zobacz wideo Ciasto jogurtowe - delikatne i pyszne. Spróbuj sama!

Choć babka to ciasto przyrządzane głównie na Wielkanoc, to jednak jej prostota, a zarazem wyjątkowy smak sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po ten przysmak także na co dzień. Jak przygotować jej najlepszą wersję, aby była puszysta i delikatna? Sprawdź przepis siostry Anieli, który dziś przedstawiamy poniżej. Możesz go także znaleźć w jednej z książek autorki. 

Babka z białek siostry Anieli, czyli lekki i puszysty wypiek

Kiedy przyrządzamy babkę wielkanocną, to najczęściej dodajemy do niej aromaty cytrynowe, czasem bakalie, lub polewamy ją lukrem. Dzięki temu zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdecydowanie przestaje być prostym ciastem. Jeśli jednak mamy ochotę na coś delikatniejszego i pozbawionego nadmiaru słodkości to sprawdzonym rozwiązaniem jest babka z białek siostry Anieli.

Jej delikatność sprawia, że po jej zjedzeniu mamy ochotę na więcej. Warto wypróbować ten przepis, by móc zaserwować pyszne ciasto także gościom.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 białka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 125 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Delikatna babka z białek siostry Anieli. Sposób wykonania

  1. Białka oddzielamy od żółtek i za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubijamy je z odrobiną soli na puszystą pianę.
  2. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu uzyskania szklistej konsystencji, która po odwróceniu do góry dnem nie spływa i jest sztywna. 
  3. Masło rozpuszczamy i studzimy. Możemy także połączyć z zimnym mlekiem, aby wyrównać temperaturę. Dodajemy do ubitych białek.
  4. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
  5. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź folią aluminiową. 
  6. Babkę z białek pieczemy około 70 minut w 180°C.

Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Więcej o: