Choć babka to ciasto przyrządzane głównie na Wielkanoc, to jednak jej prostota, a zarazem wyjątkowy smak sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po ten przysmak także na co dzień. Jak przygotować jej najlepszą wersję, aby była puszysta i delikatna? Sprawdź przepis siostry Anieli, który dziś przedstawiamy poniżej. Możesz go także znaleźć w jednej z książek autorki.
Kiedy przyrządzamy babkę wielkanocną, to najczęściej dodajemy do niej aromaty cytrynowe, czasem bakalie, lub polewamy ją lukrem. Dzięki temu zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdecydowanie przestaje być prostym ciastem. Jeśli jednak mamy ochotę na coś delikatniejszego i pozbawionego nadmiaru słodkości to sprawdzonym rozwiązaniem jest babka z białek siostry Anieli.
Jej delikatność sprawia, że po jej zjedzeniu mamy ochotę na więcej. Warto wypróbować ten przepis, by móc zaserwować pyszne ciasto także gościom.
Składniki:
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.