Kotlety z kalafiora - warzywna alternatywa dla schabowego. Pokochają je nawet mięsożercy

Delikatny, rozpływający się w ustach, a do tego zdrowy i zrobiony w 100% z warzyw. Taka wersja kotleta zasmakuje niejednemu smakoszowi, a prostota i szybkość jego wykonania zaskakuje.

Coraz więcej osób sięga po wegetariańskie zamienniki i przepisy, które dobre są zarówno dla wszystkich tych, którzy wyłączyli ze swojej diety mięso, jak i dla tych którzy poszukują nowych smaków. W kotletach z kalafiora nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy odrobina wyobraźni i ze zwyczajnych składników, można stworzyć smaczny obiad.

Dania bez mięs coraz częściej widoczne są w restauracjach i sklepach, a liczba osób, które sięgają w 100% za warzywne potrawy, z roku na rok się powiększa. Mięso jest najpopularniejszym składnikiem goszczącym na stołach, jednak od czasu do czasu jego w pełni warzywne zamienniki w ciekawy sposób mogą urozmaicić nam obiad.

Kalafior jest jednym z popularniejszych składników, z których tworzone są dania wegetariańskie. Zupy krem, dodatek na pizzę, posypany bułką tartą, albo podany prosto z piekarnika. Wszystkie te formy smakują wyśmienicie. Dlaczego więc nie zrobić kotletów, które można podać zarówno obok surówki i ziemniaków, a także jako środek domowego burgera?

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 300 g bułki tartej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek,
  • pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, przemyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i ostudź.
  2. Używając tłuczka lub praski do ziemniaków, rozdrabniamy go tak, aby pozostały nam niewielkie kawałki.
  3. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, sól, pieprz oraz 3 łyżki bułki tartej, po to, aby formowanie kotletów było łatwiejsze (w razie potrzeby dodać nieco więcej).
  4. Przeciśnięty przez praskę czosnek dołóż do reszty. Dodaj posiekany koperek i pietruszkę.
  5. Masę formuj na wzór kształtu kotleta mielonego i obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z sosem śmietanowo-koperkowym, maślanką lub ziemniakami i surówką. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA