Cukinia w occie na zimę - błyskawiczny przepis na przetwory. Potrzebujesz kilku składników

Lato to idealny moment na robienie przetworów. Ogórki, pomidory, papryka czy cukinia idealnie się do tego sprawdzą. Warto w sezonie zrobić ich jak najwięcej, aby cieszyć się nimi cały rok. To kwintesencja zdrowia.

Przygotowywanie zapasów na zimę kojarzy mi się z latem. Rok w rok moja babcia stała w kuchni otoczona kilogramami ogórków oraz słoików. Jesienią i zimą wszyscy ochoczo zajadali je jako dodatek do obiadu czy kanapek. To idealny moment, aby eksperymentować w kuchni, wyszukiwać nowych przepisów i zaskakiwać swoich bliskich. Dziś przepis na cukinie w occie. Sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do najróżniejszych dań.

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Składniki:

  • Cukinia (1 kg)
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól (1 łyżka)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Ocet (pół szklanki)
  • Woda (litr)

Przygotowanie:

  1. Aby zacząć pracę przygotuj na samym początku słoiki. Wyparz je.
  2. Następnie umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry lub kostkę.
  3. Zalewa – do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól, zagotuj.
  4. Do każdego słoika wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz ułóż cukinię.
  5. Zalej gorącą jeszcze miksturą. Dokładnie zakręć i pasteryzuj w garnku przez około 15 minut od zagotowania wody.

Cukinia w occie najlepiej smakuje zimą, ale jeśli nie możesz się doczekać, aby spróbować  to śmiało otwórz słoik po około miesiącu. Gwarantujemy, że posmakuje tobie oraz reszcie rodziny. Smacznego!

Więcej o: