Trzymasz kawę w pojemniku? To kolejna rzecz, którą robisz źle. Przechowuj kawę inaczej, a zachowa aromat

Jak przechowywać kawę, by zachowała swój aromat? Głowi się nad tym wielu z nas. W internecie znajdziemy wiele sposobów na to, jak to zrobić, jednak większość z nich jest nieskuteczna. Obalamy więc mity dotyczące przechowywania kawy.

Czy kawa może się przeterminować? To kolejne pytanie, które zadaje sobie wielu smakoszy. Okazuje się, jednak, że nie da się na nie udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Jak więc przechowywać kawę, by na pewno zachowała świeżość?

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Jak przechowywać kawę, by zachowała swój aromat? Te sposoby to mit

Najpopularniejszym sposobem na zachowanie świeżości kawy jest przechowywanie w lodówce? To mit! Kawa wyciąga zapachy. Wkładamy ją do lodówki tylko po to, by pozbyć się nieprzyjemnych, zmieszanych zapachów jedzenia. Poza tym zbyt niska temperatura niszczy olejki eteryczne zawarte w kawie i naraża ją na działanie wilgoci.  

Kawa mrożona - jak zrobić ten napój samodzielnie?Kawa mrożona na szybko. Absolutny hit na upały. Zrobisz ją bez problemu

Nie sprawdza się również często praktykowane przez nas przesypywanie kawy do zamkniętych pojemników czy słoików. Słoiki narażą kawę na działanie promieni słonecznych, które mają negatywne działanie na ziarna. Jeśli jednak bardzo chcemy przechowywać kawę np. w metalowej puszce, powinniśmy schować ją tam razem z fabrycznym opakowaniem, a nie przesypywać.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dobrym rozwiązaniem na przechowywanie kawy w ziarnach jest próżniowy pojemnik do przechowywania ze specjalnym silnikiem albo pompką do odsysania powietrza.

Czy kawa może się przeterminować? Jej okres przydatności kiedyś się kończy

Kawę można przechowywać nawet do dwóch lat i jeśli wypijemy ją po terminie i raczej nam to nie zaszkodzi. Jej smak nie będzie już jednak taki sam. Kawa będzie mniej aromatyczna. Należy jednak pamiętać, że kawa może się zepsuć. Tlen, światło, wilgoć i ciepło przyspieszają ten proces. Warto przechowywać ją więc w suchych i chłodnych miejscach.

Co potrafi... młynek do kawy?Masz młynek do kawy z PRLu? Masz szczęście - robi więcej niż mieloną kawę

Należy pamiętać, że dużo trwalsza jest kawa w ziarnach. Warto więc mielić je za każdym razem, gdy chcemy napić się kawy. Aromat i smak zachowuje do około miesiąca po otwarciu szczelnie zamkniętego opakowania.

Więcej o: