Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!
Ketchup to jeden z ulubionych dodatków do potraw - pizzy, zapiekanek, kiełbasek czy zwykłych kanapek. Żaden grill się bez niego nie obejdzie. Ale nie musicie biec do sklepu, możecie zrobić go samodzielnie. Ketchup z cukinii to przepis, który robi się szybko i łatwo, a do tego jest bardzo zdrowy. Zobaczcie sami.
Ketchup z cukinii - przepis wymaga kilku, prostych składników
Warzywny sos do potraw wymaga minimum składników. Są to następujące produkty:
- cukinia - 3 lub 4 sztuki (zależnie od wielkości),
- cebula - 2 - 3 sztuki,
- koncentrat pomidorowy - dwa małe słoiczków,
- ocet - pół szklanki,
- cukier - pół szklanki,
- przyprawy - sól (półtorej łyżki) oraz do smaku pieprz, papryka (słodka bądź ostra), czosnek czy ulubione zioła (np. bazylia, oregano czy curry).
Zmieniając proporcje pod własny gust pamiętaj, że octu i cukru powinno być tyle samo.
Przepis na ketchup z cukinii jest bardzo prosty w wykonaniu
Jak zrobić domowy ketchup z cukinii? Naprawdę łatwo:
- Cukinię obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę;
- Warzywa zasyp solą i odstaw na dwie godziny;
- Umieść warzywa (z sokiem) w garnku i zagotuj z cukrem;
- Zostaw mieszankę do przestygnięcia, po czym dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i przyprawy;
- Gotuj przez około 25 minut do momentu zgęstnienia ketchupu;
- Gotowy ketchup z cukinii zmiksuj na gładką masę I przełóż do słoików;
- Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez kwadrans.
Pasteryzować możesz zarówno w garnku z wodą, jak i na sucho w piekarniku. Jak wolisz.
Smacznego!