Ketchup z cukinii - przepis na dodatek do potraw. Własnoręcznie zrobiony przebija kupiony w sklepie

Ketchup z cukinii to przepis na aromatyczny dodatek do potraw. Zrobiony samodzielnie zdecydowanie przebija ketchup kupiony w sklepie. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasz przepis.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Ketchup to jeden z ulubionych dodatków do potraw - pizzy, zapiekanek, kiełbasek czy zwykłych kanapek. Żaden grill się bez niego nie obejdzie. Ale nie musicie biec do sklepu, możecie zrobić go samodzielnie. Ketchup z cukinii to przepis, który robi się szybko i łatwo, a do tego jest bardzo zdrowy. Zobaczcie sami.

Ketchup z cukinii. Zdjęcie ilustracyjneKetchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!

Ketchup z cukinii - przepis wymaga kilku, prostych składników

Warzywny sos do potraw wymaga minimum składników. Są to następujące produkty:

  • cukinia - 3 lub 4 sztuki (zależnie od wielkości),
  • cebula - 2 - 3 sztuki,
  • koncentrat pomidorowy - dwa małe słoiczków,
  • ocet - pół szklanki,
  • cukier - pół szklanki,
  • przyprawy - sól (półtorej łyżki) oraz do smaku pieprz, papryka (słodka bądź ostra), czosnek czy ulubione zioła (np. bazylia, oregano czy curry).

Zmieniając proporcje pod własny gust pamiętaj, że octu i cukru powinno być tyle samo.

Domowy ketchup z cukinii (zdjęcie ilustracyjne)Domowy ketchup z cukinii. Już nigdy nie kupisz gotowego sosu w sklepie

Przepis na ketchup z cukinii jest bardzo prosty w wykonaniu

Jak zrobić domowy ketchup z cukinii? Naprawdę łatwo:

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę;
  2. Warzywa zasyp solą i odstaw na dwie godziny;
  3. Umieść warzywa (z sokiem) w garnku i zagotuj z cukrem;
  4. Zostaw mieszankę do przestygnięcia, po czym dodaj ocet, koncentrat pomidorowy i przyprawy;
  5. Gotuj przez około 25 minut do momentu zgęstnienia ketchupu;
  6. Gotowy ketchup z cukinii zmiksuj na gładką masę I przełóż do słoików;
  7. Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez kwadrans.
    Pasteryzować możesz zarówno w garnku z wodą, jak i na sucho w piekarniku. Jak wolisz.

Smacznego!

Więcej o: