Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+
Na początku trzeba rozróżnić nalewkę z wiśni od wiśniówki. Nalewka to po prostu alkoholowy wyciąg z owoców, a wiśniówka to mocny (23 - 45 procent) likier z wiśni. Niby podobne, ale nie do końca. Skupmy się na przepisie na nalewkę z wiśni - jest prosta do przygotowania i naprawdę warto mieć choć kilka butelek w piwnicy czy spiżarni. Przekonajcie się sami.
Przepis na nalewkę z wiśni to kilka składników. Zobacz, czego potrzebujesz
Do zrobienia zdrowej nalewki potrzebujesz:
- wiśni (bez pestek i ogonków) - kilograma - półtorej,
- spirytusu (95 procent) - pół litra,
- wódki (40 procent) lub wody źródlanej - litra,
- cukru - szklanka lub dwie (zależnie od upodobania).
Oprócz tego, do nalewki z wiśni możesz dodać różne dodatki smakowe:
- cynamon,
- goździki,
- wanilię,
- kardamon,
- liście wiśni (najlepiej świeżo zerwanych z drzewa).
Przepis na nalewkę z wiśni jest prosty w wykonaniu. Wymaga jedynie cierpliwości
Przygotowanie leczniczej nalewki jest czasochłonne, ale przy tym niezbyt skomplikowane. Najpierw przygotuj owoce:
- Wiśnie umyj, wydryluj i usuń szypułki;
- Wymieszaj spirytus z wódką (lub wodą źródlaną), aby uzyskać alkohol o mocy około 70 procent;
- Zalej owoce alkoholem, potrząśnij słojem i odstaw na kilka tygodni (najlepiej cztery - pięć);
Pamiętaj, aby przez ten czas co kilka dni otwierać i potrząsać słojem
- Po zakończonym etapie maceracji odlej płyn do drugiej butelki, a wiśnie zasyp cukrem, dodaj wybrane dodatki smakowe (jeśli chcesz) oraz pół litra wódki;
- Zostaw na kolejne dwa - trzy tygodnie, aż powstanie gęsty, klarowny syrop;
- Przefiltruj syrop przez gazę (lub filtr do kawy) i wymieszaj z wcześniej uzyskaną nalewką i odstaw mieszaninę na przynajmniej miesiąc.
Smacznego!