18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Przepis na nalewkę z wiśni, która działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia odporność w zimne dni

Przepis na nalewkę z wiśni to receptura na jeden z najbardziej lubianych trunków w Polsce. Nalewka wiśniowa ma też właściwości lecznicze - działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność organizmu. Dlatego warto ją zrobić na zimę. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Na początku trzeba rozróżnić nalewkę z wiśni od wiśniówki. Nalewka to po prostu alkoholowy wyciąg z owoców, a wiśniówka to mocny (23 - 45 procent) likier z wiśni. Niby podobne, ale nie do końca. Skupmy się na przepisie na nalewkę z wiśni - jest prosta do przygotowania i naprawdę warto mieć choć kilka butelek w piwnicy czy spiżarni. Przekonajcie się sami.

WiśniówkaPrzepis na nalewkę z wiśni. Tak robili ją nasi dziadkowie

Przepis na nalewkę z wiśni to kilka składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Do zrobienia zdrowej nalewki potrzebujesz:

  • wiśni (bez pestek i ogonków) - kilograma - półtorej,
  • spirytusu (95 procent) - pół litra,
  • wódki (40 procent) lub wody źródlanej - litra,
  • cukru - szklanka lub dwie (zależnie od upodobania).

Oprócz tego, do nalewki z wiśni możesz dodać różne dodatki smakowe:

  • cynamon,
  • goździki,
  • wanilię,
  • kardamon,
  • liście wiśni (najlepiej świeżo zerwanych z drzewa).

WiśniówkaWiśniówka - przepis. Jakie właściwości ma taki trunek? Sprawdzamy!

Przepis na nalewkę z wiśni jest prosty w wykonaniu. Wymaga jedynie cierpliwości

Przygotowanie leczniczej nalewki jest czasochłonne, ale przy tym niezbyt skomplikowane. Najpierw przygotuj owoce:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj i usuń szypułki;
  2. Wymieszaj spirytus z wódką (lub wodą źródlaną), aby uzyskać alkohol o mocy około 70 procent;
  3. Zalej owoce alkoholem, potrząśnij słojem i odstaw na kilka tygodni (najlepiej cztery - pięć);
    Pamiętaj, aby przez ten czas co kilka dni otwierać i potrząsać słojem
  4. Po zakończonym etapie maceracji odlej płyn do drugiej butelki, a wiśnie zasyp cukrem, dodaj wybrane dodatki smakowe (jeśli chcesz) oraz pół litra wódki;
  5. Zostaw na kolejne dwa - trzy tygodnie, aż powstanie gęsty, klarowny syrop;
  6. Przefiltruj syrop przez gazę (lub filtr do kawy) i wymieszaj z wcześniej uzyskaną nalewką i odstaw mieszaninę na przynajmniej miesiąc.

Smacznego!

Więcej o: