Jeśli jesteśmy na diecie albo zwyczajnie unikamy zbędnych kalorii, warto, zamiast mięsa z kurczaka wybrać to z indyka. Tego typu drób ma dwa razy mniej tłuszczu. Indyk ma porównywalną zawartość składników mineralnych oraz witamin względem kurczaka. Dlatego możemy włączyć go do naszej diety bez obaw o utratę wartości odżywczych.
Przepis na szybki obiad to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale również dla tych, którzy nie przepadają za długim staniem w kuchni. Zapiekana pierś z indyka jest łatwym w przygotowaniu daniem. Dodatkowe źródło białka otrzymamy, przygotowując fasolkę szparagową jako dodatek.
Składniki:
Mięso oczyszczamy i nacinamy. Do otworów wciskamy po dwa plastry żółtego sera. Doprawiamy indyka i układamy w naczyniu żaroodpornym, które uprzednio wysmarowaliśmy cienką warstwą oliwy. Na wierzchu filetów z indyka kładziemy pozostałe plastry żółtego sera. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i za pomocą szpilki robimy kilka otworów, tak aby do mięsa dostała się minimalna ilość powietrza. Filety wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220°C i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie płuczemy fasolkę i obcinamy końcówki. Wrzucamy ją do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut. Później odcedzamy ją. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Całość smażymy do uzyskania złocistego koloru. Przelewamy do fasolki i mieszamy.
Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy z fasolką szparagową.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.