Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Przepis na smaczne danie z fasolką szparagową i ciekawym dodatkiem

Co zrobić z fileta z indyka na obiad kiedy brakuje już nam pomysłów? Dzięki temu, że drób jest szybkim w przygotowaniu mięsem, możemy sporządzić w krótkim czasie różnorodne dania. Doskonale komponuje się filet z indyka z tanią i smaczną fasolką szparagową.
Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Jeśli jesteśmy na diecie albo zwyczajnie unikamy zbędnych kalorii, warto, zamiast mięsa z kurczaka wybrać to z indyka. Tego typu drób ma dwa razy mniej tłuszczu. Indyk ma porównywalną zawartość składników mineralnych oraz witamin względem kurczaka. Dlatego możemy włączyć go do naszej diety bez obaw o utratę wartości odżywczych.

Co zrobić z fileta z indyka na obiad, czyli pieczona pierś nadziewana żółtym serem z dodatkiem fasolki szparagowej

Przepis na szybki obiad to rozwiązanie nie tylko dla zabieganych, ale również dla tych, którzy nie przepadają za długim staniem w kuchni. Zapiekana pierś z indyka jest łatwym w przygotowaniu daniem. Dodatkowe źródło białka otrzymamy, przygotowując fasolkę szparagową jako dodatek.

Składniki:

  • 2 filety z indyka,
  • 10 plastrów żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oleju,
  • fasolka szparagowa,
  • masło,
  • bułka tarta.

Mięso oczyszczamy i nacinamy. Do otworów wciskamy po dwa plastry żółtego sera. Doprawiamy indyka i układamy w naczyniu żaroodpornym, które uprzednio wysmarowaliśmy cienką warstwą oliwy. Na wierzchu filetów z indyka kładziemy pozostałe plastry żółtego sera. Naczynie zakrywamy folią aluminiową i za pomocą szpilki robimy kilka otworów, tak aby do mięsa dostała się minimalna ilość powietrza. Filety wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220°C i pieczemy przez 20 minut. 

W tym czasie płuczemy fasolkę i obcinamy końcówki. Wrzucamy ją do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 10 minut. Później odcedzamy ją. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Całość smażymy do uzyskania złocistego koloru. Przelewamy do fasolki i mieszamy. 

Gotowe mięso kroimy w plastry i podajemy z fasolką szparagową.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA