Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Choć sezon na jabłka jeszcze się nie zaczął, to już możemy zebrać pierwsze papierówki. Jeśli mamy kilka swoich drzewek i cieszymy się z urodzaju, warto przygotować marmoladę z jabłek, która przyda się nam w każdej porze roku.
Jak zrobić marmoladę z jabłek do domowej szarlotki lub mięsa?
Kiedy mamy ochotę na szybką szarlotkę, to marmolada z jabłek będzie idealnym rozwiązaniem, aby ją sporządzić, wystarczy wybrać ulubioną odmianę tych owoców lub połączyć różne gatunki, dodać kilka podstawowych składników i gotowe. Poniżej przedstawiamy szczegółowy przepis.
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- kg cukru,
- cukier waniliowy,
- sok z jednej cytryny,
- cynamon (opcjonalnie).
Jeżeli lubimy korzenne smaki, warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub imbiru. Tego typu dodatki podkreślają smak marmolady i idealnie komponują się z wytrawnymi daniami.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Marmolada z jabłek z cynamonem. Sposób wykonania
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Połowę owoców przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy kilka łyżek wody i gotujemy do momentu, aż zmienią się w gęstą masę.
- Dodajemy cukier drugą część jabłek oraz cynamon. Smażymy na małym ogniu przez około 20 minut, aż marmolada zgęstnieje. Pamiętajmy, aby często mieszać owoce, ponieważ w przeciwnym razie mogą łatwo się przypalić.
- Słoiki myjemy i wyparzamy. Przekładamy gotową marmoladę z jabłek i odstawiamy słoiki, obracając je do góry dnem.
- Jabłka nie wymagają pasteryzacji.