Jak zrobić marmoladę z jabłek? Prosty przepis na pyszny dodatek do mięs i szarlotki

Jak zrobić marmoladę z jabłek, aby można było wykorzystać ją do wielu rzeczy? Ważna jest konsystencja. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji będzie nadawać się do szarlotki, naleśników, a także pieczonych mięs. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Choć sezon na jabłka jeszcze się nie zaczął, to już możemy zebrać pierwsze papierówki. Jeśli mamy kilka swoich drzewek i cieszymy się z urodzaju, warto przygotować marmoladę z jabłek, która przyda się nam w każdej porze roku.

Ciasto z jabłkami na szybkoCiasto z jabłkami na szybko. Przygotuj jabłecznik na szybko w zaledwie 20 minut

Jak zrobić marmoladę z jabłek do domowej szarlotki lub mięsa?

Kiedy mamy ochotę na szybką szarlotkę, to marmolada z jabłek będzie idealnym rozwiązaniem, aby ją sporządzić, wystarczy wybrać ulubioną odmianę tych owoców lub połączyć różne gatunki, dodać kilka podstawowych składników i gotowe. Poniżej przedstawiamy szczegółowy przepis.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • kg cukru,
  • cukier waniliowy,
  • sok z jednej cytryny,
  • cynamon (opcjonalnie).

Jeżeli lubimy korzenne smaki, warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub imbiru. Tego typu dodatki podkreślają smak marmolady i idealnie komponują się z wytrawnymi daniami. 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Babcina konfitura z wiśni. Przepis na tradycyjny dodatek do tortów (Babcina konfitura z wiśni. Przepis na tradycyjny dodatek do tortów

Marmolada z jabłek z cynamonem. Sposób wykonania

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Połowę owoców przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy kilka łyżek wody i gotujemy do momentu, aż zmienią się w gęstą masę. 
  3. Dodajemy cukier drugą część jabłek oraz cynamon. Smażymy na małym ogniu przez około 20 minut, aż marmolada zgęstnieje. Pamiętajmy, aby często mieszać owoce, ponieważ w przeciwnym razie mogą łatwo się przypalić.
  4. Słoiki myjemy i wyparzamy. Przekładamy gotową marmoladę z jabłek i odstawiamy słoiki, obracając je do góry dnem.
  5. Jabłka nie wymagają pasteryzacji. 
Więcej o: