Pyszne i oryginalne chłodniki, czyli dwa przepisy na letnie zupy według Ewy Wachowicz

Letnie zupy są lekkie, chłodzą, nawadniają, a do tego świetnie smakują. Świetnym przykładem są chłodniki Ewy Wachowicz - ogórkowo - cukiniowy oraz arbuzowo - melonowy. Robi się je bardzo szybko i prosto, więc każdy sobie poradzi. Wypróbujcie koniecznie oba przepisy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Lato w pełni, upały dopisują, więc trzeba zmienić dietę na lżejszą. Pomogą w tym letnie zupy, czyli chłodniki. Ciekawe propozycje podała Ewa Wachowicz w odcinkach 246. i 395. swojego programu. Oba przepisy są dostępne również na oficjalnej stronie internetowej autorki - chłodnik ogórkowo - cukiniowy oraz arbuzowo - melonowy.

Chłodnik ogórkowo - cukiniowy - letnia zupa z sezonowych warzyw

Chłodnik z ogórków i cukinii to pierwszy pomysł na sezonowy posiłek. To lekka zupa warzywną w sam raz na gorące lato.

Składniki:

  • cukinia,
  • ogórki małosolne (+ woda z nich, ok. 4 łyżki) - 2 sztuki,
  • rzodkiewki - 3 - 5 sztuk,
  • szalotki (lub inne, małe cebulki) - 2 sztuki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • kefir lub maślanka - pół litra,
  • jogurt grecki - ćwierć litra,
  • przyprawy - pęczek szczypiorku i koperku oraz sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i ogórki zetrzyj na tarce, rzodkiewki pokrój w plastry, podobnie szalotki;
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek i szczypiorek posiekaj;
  3. Umieść przygotowane produkty w garnku, dopraw odrobiną soli, zalej wodą z ogórków i kefirem (maślanką);
  4. Schłódź zupę w lodówce przez przynajmniej godzinę;
  5. Przed podaniem dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i solą;
  6. Chłodnik serwuj z kawałkami wędzonego pstrąga i kostkami lodu.

Chłodnik na słodko - owocowa wersja letniej zupy

Latem można przyrządzić też zupy owocowe. Dobrym przykładem jest chłodnik z arbuza i melona. Taka słodka zupa przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.

Składniki:

  • arbuz - kilogram,
  • melon - 2 sztuki,
  • oliwa - 3 łyżki,
  • sok cytrynowy - tyle samo, ile oliwy,
  • ocet balsamiczny (lub porto - wzmacniane portugalskie wino) - łyżka,
  • przyprawy - po garści kolendry (można zastąpić bazylią) i szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Melony i arbuz obierz, pokrój na kawałki, usuń pestki i zmiksuj,
  2. Dodaj ocet (lub porto), sok cytrynowy i oliwę;
  3. Dopraw zupę solą, pieprzem i posiekanymi ziołami;
  4. Wymieszaj chłodnik i schłódź w lodówce;
  5. Podawaj z posypką ze świeżej kolendry.

Smacznego!

Więcej o: