Letnie zupy są lekkie, chłodzą, nawadniają, a do tego świetnie smakują. Świetnym przykładem są chłodniki Ewy Wachowicz - ogórkowo - cukiniowy oraz arbuzowo - melonowy. Robi się je bardzo szybko i prosto, więc każdy sobie poradzi. Wypróbujcie koniecznie oba przepisy.
Justyna Troc / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Lato w pełni, upały dopisują, więc trzeba zmienić dietę na lżejszą. Pomogą w tym letnie zupy, czyli chłodniki. Ciekawe propozycje podała Ewa Wachowicz w odcinkach 246. i 395. swojego programu. Oba przepisy są dostępne również na oficjalnej stronie internetowej autorki - chłodnik ogórkowo - cukiniowy oraz arbuzowo - melonowy.
Chłodnik ogórkowo - cukiniowy - letnia zupa z sezonowych warzyw
Chłodnik z ogórków i cukinii to pierwszy pomysł na sezonowy posiłek. To lekka zupa warzywną w sam raz na gorące lato.
Składniki:
cukinia,
ogórki małosolne (+ woda z nich, ok. 4 łyżki) - 2 sztuki,
rzodkiewki - 3 - 5 sztuk,
szalotki (lub inne, małe cebulki) - 2 sztuki,
czosnek - 3 ząbki,
kefir lub maślanka - pół litra,
jogurt grecki - ćwierć litra,
przyprawy - pęczek szczypiorku i koperku oraz sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Cukinię i ogórki zetrzyj na tarce, rzodkiewki pokrój w plastry, podobnie szalotki;
Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek i szczypiorek posiekaj;
Umieść przygotowane produkty w garnku, dopraw odrobiną soli, zalej wodą z ogórków i kefirem (maślanką);
Schłódź zupę w lodówce przez przynajmniej godzinę;
Przed podaniem dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i solą;
Chłodnik serwuj z kawałkami wędzonego pstrąga i kostkami lodu.
Chłodnik na słodko - owocowa wersja letniej zupy
Latem można przyrządzić też zupy owocowe. Dobrym przykładem jest chłodnik z arbuza i melona. Taka słodka zupa przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.
Składniki:
arbuz - kilogram,
melon - 2 sztuki,
oliwa - 3 łyżki,
sok cytrynowy - tyle samo, ile oliwy,
ocet balsamiczny (lub porto - wzmacniane portugalskie wino) - łyżka,
przyprawy - po garści kolendry (można zastąpić bazylią) i szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Melony i arbuz obierz, pokrój na kawałki, usuń pestki i zmiksuj,