Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Lato w pełni, upały dopisują, więc trzeba zmienić dietę na lżejszą. Pomogą w tym letnie zupy, czyli chłodniki. Ciekawe propozycje podała Ewa Wachowicz w odcinkach 246. i 395. swojego programu. Oba przepisy są dostępne również na oficjalnej stronie internetowej autorki - chłodnik ogórkowo - cukiniowy oraz arbuzowo - melonowy.
Chłodnik ogórkowo - cukiniowy - letnia zupa z sezonowych warzyw
Chłodnik z ogórków i cukinii to pierwszy pomysł na sezonowy posiłek. To lekka zupa warzywną w sam raz na gorące lato.
Składniki:
- cukinia,
- ogórki małosolne (+ woda z nich, ok. 4 łyżki) - 2 sztuki,
- rzodkiewki - 3 - 5 sztuk,
- szalotki (lub inne, małe cebulki) - 2 sztuki,
- czosnek - 3 ząbki,
- kefir lub maślanka - pół litra,
- jogurt grecki - ćwierć litra,
- przyprawy - pęczek szczypiorku i koperku oraz sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię i ogórki zetrzyj na tarce, rzodkiewki pokrój w plastry, podobnie szalotki;
- Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek i szczypiorek posiekaj;
- Umieść przygotowane produkty w garnku, dopraw odrobiną soli, zalej wodą z ogórków i kefirem (maślanką);
- Schłódź zupę w lodówce przez przynajmniej godzinę;
- Przed podaniem dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i solą;
- Chłodnik serwuj z kawałkami wędzonego pstrąga i kostkami lodu.
Chłodnik na słodko - owocowa wersja letniej zupy
Latem można przyrządzić też zupy owocowe. Dobrym przykładem jest chłodnik z arbuza i melona. Taka słodka zupa przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.
Składniki:
- arbuz - kilogram,
- melon - 2 sztuki,
- oliwa - 3 łyżki,
- sok cytrynowy - tyle samo, ile oliwy,
- ocet balsamiczny (lub porto - wzmacniane portugalskie wino) - łyżka,
- przyprawy - po garści kolendry (można zastąpić bazylią) i szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Melony i arbuz obierz, pokrój na kawałki, usuń pestki i zmiksuj,
- Dodaj ocet (lub porto), sok cytrynowy i oliwę;
- Dopraw zupę solą, pieprzem i posiekanymi ziołami;
- Wymieszaj chłodnik i schłódź w lodówce;
- Podawaj z posypką ze świeżej kolendry.
Smacznego!