Buraczki zasmażane są zdrowym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponują się z mięsem i ziemniakami. Są świetnym uzupełnieniem do różnych kotletów oraz zapiekanek warzywnych. Co ciekawe, burak uprawiany był w celach leczniczych i spożywczych już w Babilonii. Później zadomowił się w starożytnej Grecji i Rzymie. Według literatury w Polsce już w XIV wieku burak występował głównie na królewskim stole. To niezwykle zdrowe warzywo, gdyż zawiera witaminy C i B1, jest bogate w magnez, potas czy żelazo. Poza tym burak na nasz organizm działa odkwaszająco i jest niskokaloryczny.
Buraczki do obiadu na ciepło można przyrządzić w kilka chwil. Nie licząc czasu potrzebnego na gotowania. Zatem ile gotować buraki? Buraki zazwyczaj gotuje się w całości, bez obierania. Umyte warzywa umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy do miękkości. Małe sztuki gotują się około godziny, a duże jakieś 15 min dłużej. Warto sprawdzać podczas gotowania miękkość buraków widelcem. Po ugotowaniu buraki odcedzamy z wody i odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Do lekkiego, ponieważ jeszcze ciepłe najlepiej się obierają.
Przepis babci na buraczki na ciepło jest prosty i zawsze się udaje. Jak je zrobić? Przedstawiamy najlepszą recepturę:
Składniki:
Przygotowanie:
Zasmażane buraczki będą wyśmienicie smakowały do wielu dań mięsnych na ciepło – do gulaszu z kaszą lub ryżem, do pieczonych lub duszonych mięs, do kotletów schabowych oraz z piersi kurczaka. Możesz je podać także w towarzystwie wątróbki drobiowej lub wieprzowej, czy też do tradycyjnych kotletów mielonych.
Zobacz też: Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników