Buraczki zasmażane - babciny przepis na tradycyjne domowe buraczki. Tajny składnik odmieni smak

Buraczki zasmażane to bardzo tradycyjny dodatek do obiadu. Co ważne, przygotowanie buraczków nie jest skomplikowane, a są one smaczne i pełne dobrych składników odżywczych. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować buraczki zasmażane z cebulą.

Ile gotować buraki?

Buraczki zasmażane są zdrowym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponują się z mięsem i ziemniakami. Są świetnym uzupełnieniem do różnych kotletów oraz zapiekanek warzywnych. Co ciekawe, burak uprawiany był w celach leczniczych i spożywczych już w Babilonii. Później zadomowił się w starożytnej Grecji i Rzymie. Według literatury w Polsce już w XIV wieku burak występował głównie na królewskim stole. To niezwykle zdrowe warzywo, gdyż zawiera witaminy C i B1, jest bogate w magnez, potas czy żelazo. Poza tym burak na nasz organizm działa odkwaszająco i jest niskokaloryczny.

buraczkiBuraczki z kminkiem i skwarkami. Jak zrobić doskonały dodatek do obiadu? Podpowiadamy

Buraczki do obiadu na ciepło można przyrządzić w kilka chwil. Nie licząc czasu potrzebnego na gotowania. Zatem ile gotować buraki? Buraki zazwyczaj gotuje się w całości, bez obierania. Umyte warzywa umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy do miękkości. Małe sztuki gotują się około godziny, a duże jakieś 15 min dłużej. Warto sprawdzać podczas gotowania miękkość buraków widelcem. Po ugotowaniu buraki odcedzamy z wody i odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Do lekkiego, ponieważ jeszcze ciepłe najlepiej się obierają.

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Buraczki zasmażane - przepis babci

Przepis babci na buraczki na ciepło jest prosty i zawsze się udaje. Jak je zrobić? Przedstawiamy najlepszą recepturę:

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • mała cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru i tyle samo soli i pieprzu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 małe jabłko, które nada słodkiego smaku 

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotowane najlepiej obrać ze skórki jeszcze dość ciepłe, gdyż łatwiej je wtedy obrać. Warto do obierania i tarcia buraków założyć rękawiczki kuchenne, aby uniknąć zabrudzenia rąk.
  2. Następnie buraki zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Możesz także zetrzeć na tarce jabłko i dodać do buraczków.
  3. Cebulę obieramy, szatkujemy i smażymy na patelni ma podgrzanym wcześniej tłuszczu przez około 4 minuty.
  4. W następnym kroku do cebulki wsyp płaską łyżkę mąki i całość zamieszaj. Oczywiście mąkę można pominąć.
  5. Podczas podsmażania wymieszaj dokładnie buraki z cebulą. Dodaj sól, cukier oraz pieprz, a na koniec sok z cytryny. Smaż wszystko, mieszając jeszcze kilka minut na małym ogniu. Wyłącz i możesz podawać do obiadu.

Domowy zamiennik cukru - syrop z burakówBrak cukru w sklepach? Z łatwością zrobisz go sam. Potrzebne będą buraki

Zasmażane buraczki będą wyśmienicie smakowały do wielu dań mięsnych na ciepło – do gulaszu z kaszą lub ryżem, do pieczonych lub duszonych mięs, do kotletów schabowych oraz z piersi kurczaka. Możesz je podać także w towarzystwie wątróbki drobiowej lub wieprzowej, czy też do tradycyjnych kotletów mielonych.

Zobacz też: Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników

Więcej o: