Przepis na sałatkę z ogórków do słoika. Wyjdzie idealna, ale daj jej się "przespać"

Lato w pełni, zatem to najlepszy czas na robienie przetworów z ogórków. Dziś mamy dla was bardzo smaczny przepis na sałatkę z ogórków do słoika, która jest kolorowa, lekko chrupiąca, idealna do obiadu i solo, kiedy złapie nas mały głód. Przepis jest banalny, ale żeby sałatka wyszła idealna, musi się "przespać", czyli marynować w zalewie przez całą noc.
Zobacz wideo

Jeśli zimą chcesz cieszyć się najlepszą sałatką z ogórków, mamy coś specjalnie dla ciebie. Przepis na kolorową sałatkę z ogórków jest bardzo prosty. Zrobisz ją bez najmniejszego problemu, i chociaż przed tobą trochę krojenia, uwierz mi, ten smak wynagrodzi każdą minutę poświęconą na przygotowanie tego przetworu.

Przepis na sałatkę z ogórków - idealna na zimę i nie tylko

Potrzebne składniki:

Warzywa:

  • ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 papryki (mogą być kolorowe)
  • 2 białe cebule
  • 2 duża marchewka
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 pełna łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sałatka z ogórków na zimę - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Możesz użyć także szatkownicy. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w piórka, natomiast paprykę w dość cienkie paski. Czosnek drobno posiekaj, podobnie posiekaj koperek.
  2. Pokrojone warzywa przełóż do miski i dodaj sól. Następnie dokładnie wymieszaj, lekko masując i ugniatając warzywa, by pod wpływem soli puściły wodę. Odstaw na 2 godziny.
  3. Kiedy warzywa puściły już wodę, odlej ok. 3/4  jej ilości. Następnie dodaj do warzyw olej, cukier, ocet oraz pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw, tym razem na całą noc, by warzywa porządnie przesiąknęły marynatą.
  4. Następnego dnia możesz już nakładać sałatkę do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i pasteryzuj we wrzątku przez ok. 20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z garnka i odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Taka sałatka rzadko ma okazję doczekać zimy, bo zazwyczaj znika z piwnicy już we wrześniu, dlatego z własnego doświadczenia polecam zrobić od razu podwójną porcję.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.