Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis

Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jego intensywny zapach może doprowadzić nas do łez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyć ilość wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonać już teraz, aby zimą cieszyć się jego kremową, lekko słodką konsystencją.
Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Chrzan to niezwykle zdrowa roślina, nazywana podobnie jak czosnek, naturalnym antybiotykiem. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, zwalcza grypę, zapalenie pęcherza, nerek czy dróg moczowych. Ale to nie jedyne jego właściwości. Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby móc po niego sięgnąć w dowolnym momencie?

Pasztet w słoiku (zdjęcie ilustracyjne)Pasztet w słoiku. Domowy przepis babuni wykorzystywany w dawnych czasach

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kremowy i słodki chrzan do słoika to na zimę idealne lekarstwo 

Poza wymienionymi powyżej właściwościami chrzan jest źródłem witaminy C, A, B oraz wapnia, potasu, magnezu, jodu czy fosforu. Ponadto pobudza układ trawienny, zwalcza kaszel i często jest stosowany jako kuracja wspomagająca zapalenie oskrzeli. Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia oraz wykazuje silne działanie przeciwbólowe. 

W związku z tak licznymi zaletami tej rośliny warto przygotować chrzan do słoika na zimę, aby w razie różnych dolegliwości mieć w domu naturalne lekarstwo. Jego wykonanie jest proste, a szczegółowy przepis znajduje się poniżej. 

Składniki:

  • 3 korzenie chrzanu,
  • 3 łyżki cytryny,
  • 4 łyżki wody,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego bądź śmietany,
  • połowę drobno startego jabłka.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki (zdjęcie ilustracyjne)Jak uniknąć pustych ogórków w środku? Wskazówki przydatne podczas kiszenia

Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, czyli sposób przygotowania

  1. Korzenie chrzanu obieramy ze skóry i dokładnie myjemy w chłodnej wodzie.
  2. Ucieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do wysokiego naczynia.
  3. Do chrzanu dodajemy sok z cytryny, cukier i sól oraz kilka łyżek wrzącej wody.
  4. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt lub śmietanę oraz starte jabłko.
  5. Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy. Wkładamy chrzan. Pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w zacienionym miejscu.

Wskazówka:

Jeżeli planujemy zrobić kilka słoików, a intensywna woń chrzanu doprowadza nas do łez, to możemy użyć wyciskarki do owoców. Obrany chrzan wrzucamy do urządzenia, a wtedy szybko uzyskamy sok oraz wiórki, które połączymy ze sobą. Szybkość wykonania sprawi, że znacznie ograniczymy ilość wylanych łez.

Więcej o: