Chrzan to niezwykle zdrowa roślina, nazywana podobnie jak czosnek, naturalnym antybiotykiem. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, zwalcza grypę, zapalenie pęcherza, nerek czy dróg moczowych. Ale to nie jedyne jego właściwości. Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby móc po niego sięgnąć w dowolnym momencie?
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Poza wymienionymi powyżej właściwościami chrzan jest źródłem witaminy C, A, B oraz wapnia, potasu, magnezu, jodu czy fosforu. Ponadto pobudza układ trawienny, zwalcza kaszel i często jest stosowany jako kuracja wspomagająca zapalenie oskrzeli. Ma także pozytywny wpływ na układ krążenia oraz wykazuje silne działanie przeciwbólowe.
W związku z tak licznymi zaletami tej rośliny warto przygotować chrzan do słoika na zimę, aby w razie różnych dolegliwości mieć w domu naturalne lekarstwo. Jego wykonanie jest proste, a szczegółowy przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wskazówka:
Jeżeli planujemy zrobić kilka słoików, a intensywna woń chrzanu doprowadza nas do łez, to możemy użyć wyciskarki do owoców. Obrany chrzan wrzucamy do urządzenia, a wtedy szybko uzyskamy sok oraz wiórki, które połączymy ze sobą. Szybkość wykonania sprawi, że znacznie ograniczymy ilość wylanych łez.