Domowa czekolada. Jak wykonać szybki deser? Potrzebujesz tylko dwóch składników

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, często szukamy prostych przepisów. W takiej sytuacji najlepiej sprawdzi się nasza domowa czekolada wykonana z zaledwie dwóch składników. Sposób jej przygotowania jest bardzo prosty.
Zobacz wideo Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha

Od wieków wiadomo, że czekolada to afrodyzjak, jej słodki smak poprawia nasz nastrój. Jest świetnym dodatkiem do deserów, ale także do dań wytrawnych. Dziś przedstawiamy przepis na domową czekoladę, która idealnie komponuje się z gorącą kawą.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czekoladowy deser. Przepis na szybką przekąskę

Kakao jeszcze przed naszą erą było doceniane w wielu kręgach. Od zarania dziejów przypisywano mu właściwości prozdrowotne. Również obecnie prowadzone są obserwacje i badania dotyczące wpływu kakao na zdrowie człowieka.

Regularne spożywanie produktów zawierających kakao zmniejsza ryzyko zgonów z przyczyn naczyniowo-sercowych. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości flawanoli wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. 

Warto przygotować domową czekoladę, aby nie tylko poprawić swój nastrój, lecz również zadbać o zdrowie. 

Składniki:

Jeżeli lubimy takie dodatki jak orzechy, rodzinki czy suszone owoce, to śmiało możemy je wrzucić do naszego czekoladowego deseru.

Domowa czekolada. Przepis na zdrowy deser. Sposób wykonania

  1. Do wysokiego garnka wrzucamy zastygnięty olej kokosowy i podgrzewamy na minimalnym ogniu, aż się rozpuści. Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 
  2. Kiedy tłuszcz będzie już płynny, dodajemy stopniowo po łyżce kakao, cały czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. 
  3. Po uzyskaniu jednolitej masy możemy dorzucić bakalie lub pozostawić klasyczną wersję domowej czekolady bez dodatków.
  4. Tak przygotowany krem przelewamy do wybranych przez siebie foremek i dostawiamy na 20 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie czekolada stężeje i będzie gotowa do jedzenia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.