Marynowane grzyby siostry Anastazji robią furorę. Wszystko dzięki korzennej przyprawie

W połowie lata zaczyna się najlepszy czas na zbieranie grzybów. Doświadczeni grzybiarze z łatwością zapełniają koszyki kurkami, borowikami i podgrzybkami, które świetnie nadają się do marynowania. Warto skorzystać ze sprawdzonych rad, by nasze przetwory zachwycały od pierwszego kęsa.

Siostra Anastazja to autorka bestsellerowych książek kucharskich. Choć najczęściej można kupić je na poczcie, bez trudu znajdziemy kilka sprawdzonych receptur w internecie. Zajrzeliśmy do jednej z najpopularniejszych publikacji zakonnicy, gdzie znaleźliśmy świetny przepis na marynowane grzyby. 

Robert Makłowicz zdradził sekret idealnego leczoJak ugotować leczo? Makłowicz wskazuje, co robimy źle. "Żadne pieczarki"

Marynowane grzyby siostry Anastazji. Składniki

  • kilogram ulubionych grzybów (najlepiej same kapelusze),
  • pół litra wody,
  • pół litra octu winnego 6 proc.,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • kilka liści laurowych.

Cukinia wg Siostry AnastazjiiPrzetwory na zimę z cukinii siostry Anastazji

Przepis na grzyby siostry Anastazji. Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj wodę,

2. Porcjami wkładaj oczyszczone wcześniej grzyby do gotującej się wody. Każdą porcję parz około 30 sekund, a następnie przekładaj do drugiego garnka,

3. Do drugiego garnka wlej pół litra wody, dodaj cukier, sól i gotuj grzyby około 10 min, regularnie zbierając pianę,

4. Po 10 min dodaj ocet i resztę przypraw. Gotuj kolejne 10 min,

5. Grzyby przełóż do słoików, zwracając uwagę na to, by przyprawy były równomiernie rozdzielone,

6. Zalej wodą, w której gotowały się grzyby,

7. Pasteryzuj słoiki przez 10 min.

Więcej o: