Siostra Anastazja to autorka bestsellerowych książek kucharskich. Choć najczęściej można kupić je na poczcie, bez trudu znajdziemy kilka sprawdzonych receptur w internecie. Zajrzeliśmy do jednej z najpopularniejszych publikacji zakonnicy, gdzie znaleźliśmy świetny przepis na marynowane grzyby.
1. W garnku zagotuj wodę,
2. Porcjami wkładaj oczyszczone wcześniej grzyby do gotującej się wody. Każdą porcję parz około 30 sekund, a następnie przekładaj do drugiego garnka,
3. Do drugiego garnka wlej pół litra wody, dodaj cukier, sól i gotuj grzyby około 10 min, regularnie zbierając pianę,
4. Po 10 min dodaj ocet i resztę przypraw. Gotuj kolejne 10 min,
5. Grzyby przełóż do słoików, zwracając uwagę na to, by przyprawy były równomiernie rozdzielone,
6. Zalej wodą, w której gotowały się grzyby,
7. Pasteryzuj słoiki przez 10 min.