Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu

Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takich sytuacji? Przedstawiamy najczęściej popełniane błędy podczas kiszenia ogórków.

Ogórki kiszone są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przede wszystkim dostarczają nam dużo błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Znajdziemy w nich również potas, wapń, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B. Ten niskokaloryczny produkt jest nieoceniony w diecie. W 100 g zawierają jedynie 12 kcal. Ogórki kiszone są również naturalnym probiotykiem. Dostarczają nam kwasu mlekowego, który powstaje w wyniku fermentacji i ma pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. 

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Błędy podczas kiszenia ogórków: wybierz te ekologiczne

Pierwszym błędem, który popełniają już na samym początku amatorzy przetworów, jest wybór złego produktu. Zabierając się do kiszenia, warto zaopatrzyć się w ogórki najwyższej jakości. Kupicie je od lokalnych rolników, na przykład na rynkach. 

Produkty, które znajdziemy na półkach sklepowych, są często mocno nawożone. Wykorzystując je do naszych przetworów, ryzykujemy, że otrzymamy niemiłą niespodziankę w postaci brzydkiego zapachu czy zepsucia. 

Idealne ogórki charakteryzują się m.in. cienką skórką, podłużnym, cylindrycznym kształtem oraz są średniej wielkości, dzięki czemu łatwo ułożyć je w słoiku. Najlepiej sprawdzą się tu odmiany ogórków takie jak - śremski, julina, andrus czy śremianin. 

Marynowane grzyby siostry AnastazjiMarynowane grzyby siostry Anastazji robią furorę. Wszystko dzięki korzennej przyprawie

Namocz ogórki przed kiszeniem 

Wiele osób pomija jeden istotny krok podczas kiszenia. Aby cieszyć się idealnymi ogórkami, należy moczyć je przez kilka godzin w wodzie. Ten prosty trik gwarantuje, że nasze przetwory będą chrupkie i jędrne. 

Nie doprowadź do powstania pleśni 

Zanim przystąpimy do kiszenia, powinniśmy najpierw dokładnie obejrzeć wszystkie ogórki, by upewnić się, że nie ma wśród nich żadnego zepsutego lub uszkodzonego intruza. Dokładnie umyte i wyparzone powinny również zostać słoiki. W ten sposób unikniemy powstawania pleśni, a co za tym idzie zepsucia naszych ogórków. 

Ogórki (zdjęcie ilustracyjne)Oprysk z wody utlenionej na ogórki. Domowy sposób na pozbycie się szkodników

Dodaj liście

Czas na krok często wspominany przez nasze babcie! Jeżeli chcemy zachować jędrność przetworów, warto dodać do słoików liście - porzeczki, wiśni, winogron czy malin, które wpłyną nie tylko na twardość, ale i na smak ogórków. Dodatek liścia dębu, dzięki zawartości garbników, zadziała jak konserwant. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: