Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nalewka z orzechów włoskich wspomaga leczenie zatruć i zakażeń. Obniża również ciśnienie i cholesterol. Orzechówka to także sprawdzony babciny sposób na dolegliwości żołądkowe. Przepis na nią jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach podczas przygotowywania.
Domowe sposoby i metody leczenia wielu dolegliwości często okazują się najlepsze. Naturalne składniki szybko pomagają, tak też jest w przypadku orzechówki, która szybko koi problemy trawienne, zakażenia i dodatkowo wzmacnia odporność. Domowa nalewka to prawdziwy skarb każdej spiżarni - przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności.
Do przygotowania, niezbędne okażą się jednak niedojrzałe orzechy włoskie, które najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być wystarczająco miękkie, by móc je pokroić. Już na tym etapie warto pamiętać o założeniu rękawiczek, ponieważ sok z orzechów bardzo brudzi, a plamy są ciężkie do zmycia. Późniejszy etap jest ekspresowy - łączywmy ze sobą składniki i dajemy im czas na leżakowanie. Efekt? Wytrawny i elegancki trunek i jednocześnie sprawdzone naturalne lekarstwo.
Składniki:
Sposób przygotowania: