18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie
dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Orzechówka - przepis na domowy medykament i babcine remedium. Wystarczą te składniki i cierpliwość

Orzechówka to przepis na naturalny lek z młodych, niedojrzałych orzechów włoskich. Babciny przepis to także domowy medykament, który skutecznie pomaga na wiele dolegliwości. Aby ją przygotować, wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. W efekcie otrzymamy nie tylko naturalne lekarstwo, ale i wytrawny i elegancki trunek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nalewka z orzechów włoskich wspomaga leczenie zatruć i zakażeń. Obniża również ciśnienie i cholesterol. Orzechówka to także sprawdzony babciny sposób na dolegliwości żołądkowe. Przepis na nią jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach podczas przygotowywania.

Orzechówka - przepis na naturalny medykament

Domowe sposoby i metody leczenia wielu dolegliwości często okazują się najlepsze. Naturalne składniki szybko pomagają, tak też jest w przypadku orzechówki, która szybko koi problemy trawienne, zakażenia i dodatkowo wzmacnia odporność. Domowa nalewka to prawdziwy skarb każdej spiżarni - przygotowanie orzechówki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności.

Do przygotowania, niezbędne okażą się jednak niedojrzałe orzechy włoskie, które najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być wystarczająco miękkie, by móc je pokroić. Już na tym etapie warto pamiętać o założeniu rękawiczek, ponieważ sok z orzechów bardzo brudzi, a plamy są ciężkie do zmycia. Późniejszy etap jest ekspresowy - łączywmy ze sobą składniki i dajemy im czas na leżakowanie. Efekt? Wytrawny i elegancki trunek i jednocześnie sprawdzone naturalne lekarstwo. 

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Orzechówka - przepis z trzech składników

Składniki: 

  • litr wódki lub 500 ml spirytusu wymieszanego z 500 ml zimnej wody,
  • 20 zielonych orzechów włoskich,
  • 180 g cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zakładamy rękawiczki i zabezpieczamy miejsce pracy. 
  2. Orzechy myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wyparzonego słoika o pojemności minimum trzech litrów.
  4. Produkt zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy szklane naczynie i odstawiamy w ciemne i suche miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie dolewamy alkohol, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum cztery tygodnie.
  5. Gotową nalewkę przecedzamy przez sito lub gazę i przelewamy do ozdobnej butelki, którą szczelnie zamykamy. Dodatkowe miesiące leżakowania pozwolą uzyskać lepszy smak. 
Więcej o: