Przepis na jagodzianki z zeszytu babci. Lepszych nie jedliście, ale uwaga na typ mąki

Jagodzianki to obowiązkowa pozycja do spróbowania latem. Nie ma nic przyjemniejszego, niż zanurzenie zębów w mięciutkiej bułeczce drożdżowej wypełnionej pysznym nadzieniem. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na jagodzianki, który znalazłam w starym zeszycie mojej babci. Ten smak jest nie do opisania, ale ważny jest typ mąki - musi być "bułkowa".
Zobacz wideo

Przepis na jagodzianki nie jest skomplikowany, nie musisz mieć nawet "ręki do ciasta drożdżowego", żeby wyszły idealne i puszyste, ale istotną rolę odgrywa tutaj typ mąki, jakiej użyjesz. W przepisie babci użyta jest mąka "bułkowa", czyli typ 650 i z doświadczenia powiem, że właśnie taka sprawdzi się najlepiej. Jak zrobić idealne jagodzianki, które biją na głowę te z cukierni? 

Jagodzianki - przepis z zeszytu babci:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 650
  • 250 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 30 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • nadzienie jagodowe: 300 g jagód, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru

Jagodzianki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rozczyn. Drożdże wkrusz do miseczki, dodaj pół szklanki mleka, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn wyrasta, rozpuść masło w rondelku i pozostaw, by nieco przestygło.
  2. Do miseczki wbij jajko, dodaj żółtka i cukier. Całość zmiksuj na jasną i puszystą masę.
  3. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj rozczyn, ubite jajka i zacznij zagniatać, stopniowo dolewając ciepłe mleko i rozpuszczone masło. 
  4. Ciasto drożdżowe zagniataj energicznie przez 15-20 minut, aż zacznie odchodzić od rąk. Następnie miskę z ciastem przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ponad godzinę.
  5. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Jagody opłucz i oczyść. Przełóż do miski, zasyp cukrem i mąką ziemniaczaną i wymieszaj.
  6. Kiedy ciasto drożdżowe już ładnie wyrosło, przełóż je na stolnicy i chwilkę wyrabiaj. Następnie podziel ciasto na 16-18 części (tyle, ile chcesz jagodzianek) i z każdej z nich uformuj kulę. Spłaszcz ją w dłoniach i dodaj porcję farszu. Następnie szczelnie zalep, by farsz podczas pieczenia nie wydostał się ze środka bułeczki.
  7. Jagodzianki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie przykryj je i pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
  8. Podrośnięte jagodzianki posmaruj rozkłóconym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut, aż apetycznie się zarumienią. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA