Batony Ewy Chodakowskiej z 2 składników. Banalny przepis

Szybko i tanio, to dwa warunki, które sprawiają, że gotowanie staje się przyjemniejsze. Jeśli jeszcze do tego nie potrzebujesz żadnej mąki, cukru, ani masła to przepis jest wręcz idealny.

Ewa Chodakowska jest jedną z najbardziej popularnych i wpływowych Polek. Znana jest jako trenerka, autorka książek, blogerka i osoba medialna. Na swoim koncie na Instagramie zebrała ponad 2 miliony fanów, a w 2015 roku znalazła się na 3. miejscu w kategorii "Show Business, Styl Życia, Sport" w rankingu 50 najbardziej wpływowych Polek przez Gazetę Wyborczą.

Be Raw - produkty Ewy Chodakowskiej
Be Raw - produkty Ewy Chodakowskiej https://www.instagram.com/chodakowskaewa/

Trenerka jest również właścicielką platformy BeActive i e-sklepu Bebio.pl, gdzie możemy kupić sygnowane jej nazwiskiem produkty spożywcze. Między innymi dostępne są tam batony BeRaw!, które sprzedawane są w cenie około 60 zł za 15 sztuk. Cena może niektórych zaskoczyć, dlatego proponujemy spróbować odtworzyć je w domu. Przepis nie jest skomplikowany, ponieważ potrzebujesz jedynie dwóch składników, a batoniki będą gotowe do zjedzenia już po 30 minutach.

Batoniki Ewy Chodakowskiej - przepis

Składniki:

  • 400 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 225 g masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów w składzie).

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze umieść daktyle i masło orzechowe, dokładnie zmiksuj. Gdy masa jest za gęsta, dodaj do niej 3-4 łyżki wody.
  2. Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę, a następnie wyrównaj jej powierzchnię. Uważaj, bo masa jest bardzo klejąca i może być ciężka do rozprowadzenia.
  3. Całość włóż na pół godziny do lodówki, trzymaj do momentu stężenia.
  4. Po tym czasie wyjmij i pokrój ciasto na mniejsze kawałki, które przypominają kształtem batoniki.

Batony idealnie sprawdzą się dla osób, które potrzebują zastrzyku energii. Weź je na wyprawę rowerową, wycieczkę w góry lub na spływ kajakowy. Zaskoczysz się nie tylko ich dobrym smakiem, a także tym jak bardzo są syte.

Przepis możesz również dowolnie modyfikować. Przedstawiony przez nas jest najprostszy do zrobienia, jednak jak masz ochotę, możesz do niego dodać kilka łyżeczek kakao, albo inne rodzaje masła orzechowego. Na rynku są dostępne masła migdałowe, z orzechów laskowych, albo masło pistacjowe.

Więcej o: