Pomidory zwykle pojawiają się na kanapkach, w sałatkach czy w towarzystwie mozzarelli. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są one również świetnym produktem na kiszonki. Warto dodać, że nie tylko świetnie smakują, ale mają też wiele właściwości.
Pomidory to świetny zastrzyk witamin. Są bogate przede wszystkim w witaminę C, której zawierają prawie 14 miligramów. Odgrywa ona kluczową rolę dla naszego organizmu - zwiększa odporność, a także wpływa stabilizująco na psychikę. Pomidory dostarczają również witaminę E oraz K, kwas foliowy, potas, niacynę czy ryboflawinę. Znajdziemy w nich także odpowiadający za ich barwę likopen. Ten antyoksydant zmniejsza ryzyko zawałów, zapewnia dobrą kondycję skóry i chroni organizm przed nowotworami.
Pomidory nie tracą swoich właściwości po przetworzeniu. Wręcz przeciwnie, stają się jeszcze zdrowsze! Dzieje się to dzięki uwalniającemu się w trakcie obróbki termicznej likopenowi, który staje się jeszcze łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Dodatkowo produkty kiszone mają zbawienny wpływ na trawienie. Poznajcie wyjątkowy przepis na kiszone pomidory.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl