Delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach. Sernik na zimno to deser, obok którego nie da przejść się obojętnie. Imieniny, urodziny czy rodzinna niedziela - jest idealny na każdą okazję.
To także świetna alternatywa dla pieczonych serników. Doskonale sprawdza się szczególnie latem, kiedy szukamy chłodu i orzeźwienia. Przygotowując ten deser, mamy duże pole do popisu i dowolność w wyborze dodatków. Możemy wykorzystać do niego zarówno czekoladę, jak i ulubione owoce. Dzisiaj dzielimy się przepisem, który z pewnością podbije wasze serca.
Zobacz wideo Sernik baskijski
Sernik na zimno z truskawkami - przepis
Składniki na spód (na tortownicę około 26 cm):
- 200 g ciastek kakaowych,
- 70 g masła,
Składniki na masę:
- kg twarogu sernikowego,
- 150 g śmietanki kremówki 30 proc.,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- pół szklanki mleka,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Składniki na owoce z galaretką:
- 500 g truskawek,
- galaretka truskawkowa lub malinowa,
- 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:
- Na początku przygotowujemy galaretkę, rozpuszczając ją w 450 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia.
- Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera lub wałka. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy na niej ciasteczka, dokładnie dociskają. W tym celu można użyć na przykład szklanki. Wstawiamy tortownicę do lodówki.
- Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy szypułki. Osuszamy owoce.
- Wlewamy pół szklanki mleka do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatyny, dokładnie mieszając.
- Następnie zabieramy się za masę sernikową. Do miski wkładamy twaróg, cukier puder, cukier wanilinowy i śmietankę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę naszej masy serowej i dokładnie mieszamy. Należy pilnować, aby nie powstawały grudki. Dodajemy kolejne dwie łyżki i ponownie mieszamy.
- Dodajemy żelatynę do masy serowej i łączymy ze sobą - mikserem lub rózgą.
- Wykładamy masę na ciasteczkowy spód i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
- Gdy sernik już lekko stężeje, na górze rozkładamy pokrojone truskawki.
- Galaretkę rozlewamy na sernik za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl