Pyszny sernik na zimno. Chrupiący spód i truskawki tworzą zgrany duet. Goście będą prosić o dokładkę

Za oknem leje się żar, a ty tracisz apetyt. Wtedy pojawia się on - sernik na zimno. Ten wyjęty prosto z lodówki deser niesamowicie orzeźwia, a połączenie owoców, galaretki i kremowej masy jest warte grzechu. Jeżeli właśnie nabraliście ochoty na słodkości, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach. Sernik na zimno to deser, obok którego nie da przejść się obojętnie. Imieniny, urodziny czy rodzinna niedziela - jest idealny na każdą okazję. 

To także świetna alternatywa dla pieczonych serników. Doskonale sprawdza się szczególnie latem, kiedy szukamy chłodu i orzeźwienia. Przygotowując ten deser, mamy duże pole do popisu i dowolność w wyborze dodatków. Możemy wykorzystać do niego zarówno czekoladę, jak i ulubione owoce. Dzisiaj dzielimy się przepisem, który z pewnością podbije wasze serca. 

Zobacz wideo Sernik baskijski

Sernik na zimno z truskawkami - przepis 

Składniki na spód (na tortownicę około 26 cm):

  • 200 g ciastek kakaowych, 
  • 70 g masła, 

Składniki na masę: 

  • kg twarogu sernikowego,
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • pół szklanki mleka,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Składniki na owoce z galaretką: 

  • 500 g truskawek,
  • galaretka truskawkowa lub malinowa,
  • 2 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotowujemy galaretkę, rozpuszczając ją w 450 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia. 
  2. Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera lub wałka. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. 
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy na niej ciasteczka, dokładnie dociskają. W tym celu można użyć na przykład szklanki. Wstawiamy tortownicę do lodówki. 
  4. Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy szypułki. Osuszamy owoce. 
  5. Wlewamy pół szklanki mleka do rondelka i wstawiamy na mały ogień. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatyny, dokładnie mieszając. 
  6. Następnie zabieramy się za masę sernikową. Do miski wkładamy twaróg, cukier puder, cukier wanilinowy i śmietankę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 
  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę naszej masy serowej i dokładnie mieszamy. Należy pilnować, aby nie powstawały grudki. Dodajemy kolejne dwie łyżki i ponownie mieszamy. 
  8. Dodajemy żelatynę do masy serowej i łączymy ze sobą - mikserem lub rózgą. 
  9. Wykładamy masę na ciasteczkowy spód i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 
  10. Gdy sernik już lekko stężeje, na górze rozkładamy pokrojone truskawki. 
  11. Galaretkę rozlewamy na sernik za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: