Masz cukinię, ale nie masz pomysłu, co z niej przygotować na obiad? Specjalnie dla ciebie mamy bardzo szybki i prosty przepis na zupę krem z cukinii, która nie tylko wybornie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Taki obiad to prawdziwe niebo w gębie.
Przepis na placki z cukinii Ewy Wachowicz. Idealne na letni obiad
Co z cukinii na obiad - zielona zupa krem z fetą
Składniki:
- 500-700 g cukinii
- 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu
- 150 g sera typu feta
- śmietanka 30 proc.
- 1 średni por
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól, pieprz, curry lub kurkuma
- szczypiorek do dekoracji
Zupa krem z cukinii - sposób wykonania
- Przygotuj garnek i rozpuść w nim łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojonego w krążki pora i chwilę podsmażaj. Kiedy por się lekko zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Cukinie pokrój w kostkę i dołóż do garnka. Smaż całość przez kilka minut, a kiedy cukinia zmięknie, dodaj bulion.
- Kiedy bulion się zagotuje, dodaj przyprawy, połowę sera feta (wcześniej warto go pokroić) i dodaj śmietankę (ok. 1/3 szklanki). Następnie zmiksuj całość blenderem ręcznym na głaski krem.
Rozgrzewające leczo - przepis tradycyjny według receptury Ewy Wachowicz
Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i kawałkami fety. Możesz także podawać ją z grzankami lub pestkami dyni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.