Ten przepis na lody wymaga tylko 2 składników. Mrożona śmietanka w kilka godzin

Lody to idealny deser na upalne dni. W wakacje zjadamy ich zdecydowanie więcej, a to dlatego, bo idealnie schładzają organizm. Dobrym sposobem na zaopatrzenie się w pyszną przekąskę jest zrobienie jej samodzielnie. Mało kto to robi, a smak przebija zakupione lody.

Kto nie lubi lodów? Chyba takich osób jest niewiele. Ten najbardziej popularny deser gości u nas od niepamiętnych czasów. Mówi się, że lody mogły powstać już 3 tys. lat temu, jednak istnieje teoria, że swoją popularną formę, którą możemy smakować obecnie, przybrały w XVII wieku z Neapolu, kiedy to hiszpański ambasador Antonio Latini zaczął dodawać do sorbetów (zamrożonych musów owocowych) mleko. Kolejna teoria na powstanie obecnych lodów jest taka, ze to renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti stworzył je, mrożąc kogel-mogel z mlekiem.

Lody wanilioweLody waniliowe Fot. Shutterstock

Pierwsza wzmianka na temat sorbetów w języku polskim pochodzi z XVII wieku, a w 1783 roku Wojciech Wielądko umieścił je w polskiej książce kucharskiej. Historia lodów jest naprawdę długa, dlatego zachęcamy do jej przeczytania.

Domowe lody nie są czymś, co robione jest w każdym domu. Zazwyczaj kupuje się  je w sklepach, chociaż zachęcamy do zrobienia ich własnoręcznie. Takie przygotowane lody są zdrowsze, a do zrobienia ich nie potrzebujesz specjalnego sprzętu, ani umiejętności.

Domowe lody z 2 składników

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego.

Domowe lody krok po kroku

  1. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj mleko skondensowane i mieszaj do dokładnego połączenia składników.
  2. Masę przełóż do szklanego lub plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki.
  3. Czas mrożenia to około 3-4 godziny.

Z tym smakuje lepiej

Podany przez nas przepis jest na lody śmietankowe, jednak jak wiemy, smaków jest naprawdę wiele. Według własnego uznania dodaj je do tak przygotowanej masy. Możesz wykorzystać rodzynki, orzechy, aromaty, skórkę i sok z cytryny lub mrożone owoce. Podawane w wafelki również smakują dobrze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA