Kto nie lubi lodów? Chyba takich osób jest niewiele. Ten najbardziej popularny deser gości u nas od niepamiętnych czasów. Mówi się, że lody mogły powstać już 3 tys. lat temu, jednak istnieje teoria, że swoją popularną formę, którą możemy smakować obecnie, przybrały w XVII wieku z Neapolu, kiedy to hiszpański ambasador Antonio Latini zaczął dodawać do sorbetów (zamrożonych musów owocowych) mleko. Kolejna teoria na powstanie obecnych lodów jest taka, ze to renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti stworzył je, mrożąc kogel-mogel z mlekiem.
Pierwsza wzmianka na temat sorbetów w języku polskim pochodzi z XVII wieku, a w 1783 roku Wojciech Wielądko umieścił je w polskiej książce kucharskiej. Historia lodów jest naprawdę długa, dlatego zachęcamy do jej przeczytania.
Domowe lody nie są czymś, co robione jest w każdym domu. Zazwyczaj kupuje się je w sklepach, chociaż zachęcamy do zrobienia ich własnoręcznie. Takie przygotowane lody są zdrowsze, a do zrobienia ich nie potrzebujesz specjalnego sprzętu, ani umiejętności.
Składniki:
Domowe lody krok po kroku
Podany przez nas przepis jest na lody śmietankowe, jednak jak wiemy, smaków jest naprawdę wiele. Według własnego uznania dodaj je do tak przygotowanej masy. Możesz wykorzystać rodzynki, orzechy, aromaty, skórkę i sok z cytryny lub mrożone owoce. Podawane w wafelki również smakują dobrze.