Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Makaron w kolorach tęczy. Jak go zrobić? To proste!
Chyba nie ma osoby, która nie lubi makaronu. Nic dziwnego - można zrobić z nim wiele różnych dań. Od zup po zapiekanki, a sama "pasta" występuje w wielu wersjach i odmianach. Skupmy się jednak na domowym makaronie z przepisu znanego brytyjskiego kucharza Gordona Ramsaya. Oryginalną recepturę możecie przeczytać w serwisie MasterClass.
Pyszny i prosty makaron domowy do rosołu z receptury siostry Anastazji
Domowy makaron robi się z pięciu składników. Zobacz jakich
Do zrobienia własnego, pysznego makaronu potrzebujesz poniższych produktów:
- mąki - 2 szklanek,
- jajek (całych, w temperaturze pokojowej) - 4 sztuk,
- żółtek - 2 sztuk,
- oliwy - łyżki,
- soli do smaku.
Pamiętaj o jednym - jeśli będzie za mało mąki, to makaron stanie się kleisty. Jeśli za dużo - zbyt suchy. Miej to zawsze na uwadze.
Przepis na domowe kluski lane na rosole z dwóch składników
Przygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste, choć nieco pracochłonne
Od czego zacząć przygotowanie domowego makaronu? Przede wszystkim, postaraj się robić makaron na zimnym blacie, np. marmurowym:
- Wysyp mąkę, zrób w niej dołek, a w nim umieść oliwę i sól;
- Jajka wbij do miski i roztrzep, po czym umieść jedną trzecią w mące;
- Delikatnie zmieszaj składniki widelcem;
- Dołóż kolejną część jajek i zmieszaj z resztą;
- Teraz dodaj resztę jajek i połącz tak, aby konsystencją przypominały okruchy;
- Natrzyj ręce mąką i wyrób ciasto, aż uformujesz gładką kulę;
- Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym zawiń w folię i pozostaw na 20 minut, żeby odpoczęło;
- Przygotuj sobie chłodny i suchy blat, którym oprósz mąką tak jak swoje dłonie;
- Rozwałkuj ciasto, po czym ręcznie potnij w paski bądź dowolne kształty albo użyj maszynki do makaronu.
Smacznego!