Domowy makaron jest smaczny i zdrowy. Zobacz, jak przygotowuje go brytyjski kucharz Gordon Ramsey

Domowy makaron to smaczna i zdrowa alternatywa dla sklepowych, gotowych produktów. Tym razem przedstawiamy sposób znanego kucharza Gordona Ramsaya na własny makaron. Spróbujcie koniecznie jego receptury.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Makaron w kolorach tęczy. Jak go zrobić? To proste!

Chyba nie ma osoby, która nie lubi makaronu. Nic dziwnego - można zrobić z nim wiele różnych dań. Od zup po zapiekanki, a sama "pasta" występuje w wielu wersjach i odmianach. Skupmy się jednak na domowym makaronie z przepisu znanego brytyjskiego kucharza Gordona Ramsaya. Oryginalną recepturę możecie przeczytać w serwisie MasterClass.

Domowy makaron do rosołuPyszny i prosty makaron domowy do rosołu z receptury siostry Anastazji

Domowy makaron robi się z pięciu składników. Zobacz jakich 

Do zrobienia własnego, pysznego makaronu potrzebujesz poniższych produktów:

  • mąki - 2 szklanek,
  • jajek (całych, w temperaturze pokojowej) - 4 sztuk,
  • żółtek - 2 sztuk,
  • oliwy - łyżki,
  • soli do smaku.

Pamiętaj o jednym - jeśli będzie za mało mąki, to makaron stanie się kleisty. Jeśli za dużo - zbyt suchy. Miej to zawsze na uwadze.

Kluski lane to tradycyjne polskie danie. Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na domowe kluski lane na rosole z dwóch składników

Przygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste, choć nieco pracochłonne

Od czego zacząć przygotowanie domowego makaronu? Przede wszystkim, postaraj się robić makaron na zimnym blacie, np. marmurowym:

  1. Wysyp mąkę, zrób w niej dołek, a w nim umieść oliwę i sól;
  2. Jajka wbij do miski i roztrzep, po czym umieść jedną trzecią w mące;
  3. Delikatnie zmieszaj składniki widelcem;
  4. Dołóż kolejną część jajek i zmieszaj z resztą;
  5. Teraz dodaj resztę jajek i połącz tak, aby konsystencją przypominały okruchy;
  6. Natrzyj ręce mąką i wyrób ciasto, aż uformujesz gładką kulę;
  7. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym zawiń w folię i pozostaw na 20 minut, żeby odpoczęło;
  8. Przygotuj sobie chłodny i suchy blat, którym oprósz mąką tak jak swoje dłonie;
  9. Rozwałkuj ciasto, po czym ręcznie potnij w paski bądź dowolne kształty albo użyj maszynki do makaronu. 

Smacznego!

Więcej o: