Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród bazowych sosów nie może zabraknąć prawdziwego, pomidorowego klasyka. Przygotowany w domu z najlepszych produktów nie ma sobie równych. Świetnym pomysłem jest także zrobienie zapasu - przetworzenie i zawekowanie uwydatni naszą domową spiżarnię i ułatwi szybkie gotowanie.
Przecier pomidorowy, czyli nic innego jak aromatyczna passata to baza wielu dań. Bez tego aromatycznego akcentu nie powstałoby wiele dań włoskich, hiszpańskich, greckich, a także polskich. Uniwersalny i bardzo powszechny w kuchni składnik warto przygotować w domu, a także zrobić zapasy, które usprawnią nasze gotowanie. Jest to bardzo proste, a potrzebne jest zaledwie kilka składników.
Domowy przecier pomidorowy uwielbia towarzystwo świeżych ziół, a bazowym składnikiem są oczywiście pomidory. Ich wybór jest niezwykle istotny - powinny być soczyste, słodkie i aromatyczne. Aby passata miała odpowiednią konsystencję, należy wybrać mięsisty gatunek - najlepiej sprawdzą się malinówki, lub lima.
Składniki:
Sposób przygotowania: