Wprawdzie leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, jednak to aromatyczne danie znalazło duże uznanie wśród Polaków, którzy oprócz papryki i pomidorów dodają także cukinię i trzeba przyznać - takie leczo nie ma sobie równych. Dziś mamy dla ciebie przepis na leczo z cukinią, które smakuje i pchnie obłędnie, a to wszystko przez trik z papryką - koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotujesz pyszny obiad.
Jak zrobić leczo z cukinii?
Składniki:
- ok 1 kg cukinii
- ok. 300 g dobrej, najlepiej podsuszonej kiełbasy (np. myśliwskiej)
- 0,5 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryki
- pół szklanki passaty pomidorowej
- łyżka smalcu
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
Leczo z cukinii - sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie piecz ją do momentu, aż skórka zacznie się wyraźnie przypalać.
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim smalec. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i na średniej mocy palnika smaż ok. 3-5 minut.
- Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój cukinię i upieczoną paprykę. Następnie dodaj warzywa do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę, dołóż do reszty składników, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.
- Dodaj passatę i dopraw do smaku przyprawami. Duś kolejne 5 minut. Leczo podawaj ze świeżym pieczywem.
Tak przygotowane leczo świetnie nadaje się także do zawekowania w słoiki na zimę. Wystarczy zapasteryzować je przez 10 minut we wrzątku. Jeśli więc zostanie ci trochę z obiadu, nie wyrzucaj, tylko hop do słoika i kryzysowe danie gotowe do odgrzania w każdej chwili.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.