Przepis na leczo z cukinią. Żeby go podrasować, przyda się piekarnik

Przepis na leczo z cukinią jest bardzo prosty i powinien poznać go każdy fan jednogarnkowych dań. Oprócz warzyw, dobrej, wiejskiej kiełbasy przyda się także trik z papryką. Podpiecz ją w piekarniku, a uzyskasz zupełnie nowy smak.
Zobacz wideo

Wprawdzie leczo wywodzi się z kuchni węgierskiej, jednak to aromatyczne danie znalazło duże uznanie wśród Polaków, którzy oprócz papryki i pomidorów dodają także cukinię i trzeba przyznać - takie leczo nie ma sobie równych. Dziś mamy dla ciebie przepis na leczo z cukinią, które smakuje i pchnie obłędnie, a to wszystko przez trik z papryką - koniecznie wypróbuj i przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotujesz pyszny obiad.

Jak zrobić leczo z cukinii?

Składniki:

  • ok 1 kg cukinii
  • ok. 300 g dobrej, najlepiej podsuszonej kiełbasy (np. myśliwskiej)
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka smalcu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano

Leczo z cukinii - sposób wykonania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie piecz ją do momentu, aż skórka zacznie się wyraźnie przypalać.
  2. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim smalec. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę i na średniej mocy palnika smaż ok. 3-5 minut.
  3. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój cukinię i upieczoną paprykę. Następnie dodaj warzywa do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę, dołóż do reszty składników, wymieszaj i duś pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka.
  4. Dodaj passatę i dopraw do smaku przyprawami. Duś kolejne 5 minut. Leczo podawaj ze świeżym pieczywem.

Tak przygotowane leczo świetnie nadaje się także do zawekowania w słoiki na zimę. Wystarczy zapasteryzować je przez 10 minut we wrzątku. Jeśli więc zostanie ci trochę z obiadu, nie wyrzucaj, tylko hop do słoika i kryzysowe danie gotowe do odgrzania w każdej chwili.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: