Placki z serka homogenizowanego. Przepis na pyszne i chrupiące śniadanie nie tylko dla najmłodszych

Placki z serka homogenizowanego - przepis na jeden z najlepszych przepisów na słodkie śniadanie. Warto wypróbować go szczególnie latem, gdy możemy cieszyć się sezonowymi owocami, które będą doskonałym dodatkiem. Jak przygotować pyszne i puszyste placki z serka homogenizowanego? Sprawdź.

Placki z serka homogenizowanego to ulubione śniadanie wielu dzieci, ale i dorosłych. Co najlepsze ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmie więcej czasu niż kwadrans. Lista składników również nie jest długa. Zaczynajmy!

Zobacz wideo Serniczki z patelni

Placki z serka homogenizowanego - przepis na najlepsze placki na słodko

Składniki:

  • ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.

 Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na placki z serka homogenizowanego. Sposób wykonania krok po kroku

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do nich mleko, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
  2. W oddzielnej misce ubij białka na sztywno i dodaj je do pozostałych składników. Wymieszaj je dokładnie, ale uważnie, ponieważ ważne jest zachowanie struktury piany.
  3. Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Może być to olej kokosowy, który nada plackom delikatny kokosowy smak i zapach. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Jeśli będziesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej "urosną".

Placki z serka homogenizowanego można podawać... z czym tylko chcemy! Doskonale sprawdzą się sezonowe owoce - takie jak borówki czy porzeczki, które nadadzą im delikatnego kwaśnego smaku, ale też owoce mrożone - na przykład truskawki. Aby smakowały jeszcze lepiej możemy użyć sosów - owocowych, o smaku czekolady lub masła orzechowego. Twoje śniadanie może wyglądać pięknie, jeśli całość posypiesz płatkami z migdałów lub orzechami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.