Placki z serka homogenizowanego to ulubione śniadanie wielu dzieci, ale i dorosłych. Co najlepsze ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmie więcej czasu niż kwadrans. Lista składników również nie jest długa. Zaczynajmy!
Zobacz wideo
Serniczki z patelni
Placki z serka homogenizowanego - przepis na najlepsze placki na słodko
Składniki:
- ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na placki z serka homogenizowanego. Sposób wykonania krok po kroku
- Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do nich mleko, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
- W oddzielnej misce ubij białka na sztywno i dodaj je do pozostałych składników. Wymieszaj je dokładnie, ale uważnie, ponieważ ważne jest zachowanie struktury piany.
- Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Może być to olej kokosowy, który nada plackom delikatny kokosowy smak i zapach. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Jeśli będziesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej "urosną".
Placki z serka homogenizowanego można podawać... z czym tylko chcemy! Doskonale sprawdzą się sezonowe owoce - takie jak borówki czy porzeczki, które nadadzą im delikatnego kwaśnego smaku, ale też owoce mrożone - na przykład truskawki. Aby smakowały jeszcze lepiej możemy użyć sosów - owocowych, o smaku czekolady lub masła orzechowego. Twoje śniadanie może wyglądać pięknie, jeśli całość posypiesz płatkami z migdałów lub orzechami. Smacznego!