Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Prawdziwki, boczniaki czy może kurki? Znamy najzdrowsze gatunki grzybów, które występują w polskich lasach. Niektóre z nich są dobrze znane i lubiane, z kolei niektóre pozostają obce i jedynie niewielka garstka grzybiarzy je docenia. Sprawdź, które odmiany najlepiej smakują i zawierają cenne minerały.
Sezon na grzyby w Polsce już się rozpoczął. W polskich lasach można znaleźć wiele smacznych i zdrowych gatunków. Wśród nich na piedestale znajdują się oczywiście borowiki, kurki i podgrzybki, jednak niektóre odmiany są nieco mniej znane i popularne. Warto wspomnieć, że grzyby to bogactwo błonnika oraz źródło witaminy D, która wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na układ nerwowy. W grzybach znajdziemy również polifenole, które chronią nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.
Wśród najzdrowszych grzybów, które znajdziemy w polskich lasach, warto wymienić borowiki. Zwane także podgrzybkami są bogate w przeciwutleniacze, a zwłaszcza w beta-karoten, kwas askorbinowy i likopen. Szczególnie ceniony jest borowik szlachetny - zawiera dużą ilości antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i działają odmładzająco na organizm, zapobiegając uszkodzeniom komórek. Prawdziwki zawierają całkiem sporo dobrze przyswajalnego białka, a także potas, fosfor, żelazo, magnez, witaminę A, B, C, D, E, dodatkowo są niskokaloryczne - w 100 g znajdziemy zaledwie 23 kcal.
Boczniaki, to kolejne grzyby, o których warto wspomnieć. Są niezwykle smaczne, ale i równie zdrowe, a wiele osób nazywa je naturalnym eliksirem młodości, gdyż chronią nasz organizm przed szybkim starzeniem się. Ponadto boczniak ma wiele właściwości leczniczych - jedną z nich jest obniżanie poziom cukru we krwi. Substancje zawarte w tych grzybach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, a także mogą zmniejszyć ciśnienie w gałkach ocznych. Spożywanie boczniaka wzmacnia również odporność naszego organizmu.
Niezwykle lubiane i często stosowane w polskiej kuchni kurki doceniane są szczególnie za smak i aromat, który nadają potrawom. Warto jednak wspomnieć, że są jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy z grupy B. Działają wspomagająco na układ nerwowy i chronią organizm przed bakteriami oraz wirusami. Regularne spożywanie tych grzybów ma także pozytywny wpływ na nasz układ odporności i pomaga zwalczać drobnoustroje chorobotwórcze.
Kanie słynące z charakterystycznego kapelusza przypominającego parasol to kolejny gatunek uznawany za wartościowe źródło białka, który doceniają szczególnie osoby będące na diecie wegańskiej. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, wit. C, A, D i E. W 80 proc. złożone są z wody - resztę stanowi białko i substancje odżywcze.
Z kolei smardze mają najwięcej witaminy D3 spośród wszystkich grzybów jadalnych. Ich lecznicze właściwości przypisywane są przede wszystkim obecności polisacharydów, związków fenolowych, wit. C oraz sporej zawartości żelaza i antyoksydantów.
Popularne i smaczne rydze wspomagają trawienie, mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i kostny oraz ułatwiają walkę ze stresem, oraz nadciśnieniem.