Zupa ze świeżych ogórków. Pyszny, domowy przepis na obiad z sezonowych warzyw - idealny na letnie dni

Zupa z zielonych, świeżych ogórków to danie idealne na letni obiad - kremowa, zielonkawa i zaskakująco pyszna. Przygotujesz ją błyskawicznie z zaledwie kilku tanich składników, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdzony przepis sprawi, że zupa na stałe zagości w domowym menu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania idealne na lato są lekkie, świeże i zawierają sezonowe składniki. Jedną ze smacznych propozycji jest przygotowanie zupy ogórkowej w nieco innej wersji niż ta klasyczna. Ciekawą alternatywą dla kiszonych będzie zastąpienie ich świeżymi ogórkami. Efekt jest naprawdę smaczny, lekki i delikatny. 

Lekka zupa z zielonych, świeżych ogórków

Flagowym produktem lata są bez dwóch zdań ogórki, które chętnie przygotowujemy na wiele sposobów. Poza kiszeniem, wekowaniem, dodawaniem do sałatek czy śniadań warto zastosować je także w przepisach obiadowych. Zupa ze świeżych ogórków to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji ogórkowej. Dodatek sezonowych warzyw sprawi, że bulion nabierze ciekawego, aksamitnego i pysznego wyrazu. 

Zupa ze świeżych ogórków to smaczny pomysł na letni obiad. Proste, sezonowe składnik są łatwo dostępne i ekonomiczne, jednak w połączeniu sprawią, że zupa będzie wyjątkowo smaczna. Ładne podanie i dodatki w postaci świeżych ziół dodadzą całości charakteru. Jest świeżo, sezonowo i zielono co sprawia, że to idealny letni posiłek. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Przepis na zupę ze świeżych ogórków

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych, 
  • 750 ml bulionu warzywnego, 
  • cebula,
  • masło,
  • olej,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 80 g ryżu, 
  • 100 ml śmietanki, 
  • pół pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju i masła. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia.
  2. Do warzyw dodajemy pokrojone ogórki i smażymy przez kilka minut. 
  3. Wsypujemy ryż i podsmażamy do momentu, aż stanie się szklisty. 
  4. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 20 minut. 
  5. Zupę miksujemy na gładki krem, przyprawiamy i zabielamy śmietanką. 
  6. Dodajemy świeży koperek i gotowe. 
  7. Zupa ze świeżych ogórków pysznie smakuje z domowymi kluseczkami lanymi lub pieczywem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.