Ogórki kiszone to nasze dobro narodowe i nie znam osoby, która na pytanie: "czy lubisz ogórki kiszone" odpowiedziałaby - nie. Nic więc dziwnego, że kiedy tylko zaczyna się sezon na ogórki, chętnie przystępujemy do robienia domowych kiszonek. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełnić, by ogórki wyszły pyszne i przetrwały w piwnicy aż do następnego sezonu. Najważniejsza jest oczywiście zalewa.
Proporcję woli do wody podczas kiszenia ogórków znały już nasz prababki i to właśnie ta proporcja jest uznawana za idealną. Na jeden litr wody dodajemy jedną, pełną łyżkę soli, najlepiej kamiennej. Tak przygotowana solanka zagwarantuje sukces.
Składniki:
Proporcja soli do wody podczas robienia ogórków kiszonych jest łatwa do zapamiętania. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami, zapamiętaj ten przepis i stosunek jednej łyżki soli do jednego litra wody.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.