Ogórki kiszone. Ile soli na litr wody? Te proporcje sprawdziły już babcie naszych babć

Przepis na ogórki kiszone jest znany od pokoleń i kiedy tylko zaczyna się sezon, w wielu polskich kuchniach aż robi się zielono od słoików z chrupiącym smakołykami. Tylko ile powinniśmy dodać soli na litr wody, by proces fermentacji przebiegł wzorowo, a nasze ogórki były pyszne i chrupiące? Proporcja jest prosta.
Zobacz wideo

Ogórki kiszone to nasze dobro narodowe i nie znam osoby, która na pytanie: "czy lubisz ogórki kiszone" odpowiedziałaby - nie. Nic więc dziwnego, że kiedy tylko zaczyna się sezon na ogórki, chętnie przystępujemy do robienia domowych kiszonek. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełnić, by ogórki wyszły pyszne i przetrwały w piwnicy aż do następnego sezonu. Najważniejsza jest oczywiście zalewa.

Ile soli na litr wody?

Proporcję woli do wody podczas kiszenia ogórków znały już nasz prababki i to właśnie ta proporcja jest uznawana za idealną. Na jeden litr wody dodajemy jedną, pełną łyżkę soli, najlepiej kamiennej. Tak przygotowana solanka zagwarantuje sukces.

Jak zrobić idealne kiszone ogórki?

Składniki:

  • ok. 1 kg średnich ogórków gruntowych
  • 6-8 ząbków czosnku
  • kilka łodyg kopru wraz z baldachami (po jednym do każdego słoika)
  • korzeń chrzanu
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli

Ogórki kiszone - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania solanki. Do garnka wlej 2 litry wody i dodaj 2 pełne łyżki soli. Zagotuj i pozostaw, by zalewa nieco przestygła.
  2. Ogórki włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez ok. 2 godziny, następnie dokładnie umyj.
  3. Słoiki wyparz. Na dno każdego z nich połóż łodygę kopru, dodaj 2-3 ząbki czosnku oraz kilka kawałków chrzanu. Następnie ułóż pionowo ogórki tak, by jeden dość ciasno przylegał do drugiego.
  4. Ogórki zalej letnią zalewą i szczelnie zakręć.
  5. Jeśli chcesz nieco podrasować smak ogórków, do każdego słoika możesz dodać kilka listków wiśni lub dębu - to także sposób sprawdzony przez nasze babcie.

Proporcja soli do wody podczas robienia ogórków kiszonych jest łatwa do zapamiętania. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami, zapamiętaj ten przepis i stosunek jednej łyżki soli do jednego litra wody.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: