Ogórki konserwowe na słodko - przepis na najlepsze pikle świata. Ważny jest miód, ale ważniejsze są proporcje

Ogórki konserwowe na słodko to kolejna pyszna propozycja na przetwory na zimę. Te słodkie i chrupiące ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadów, sałatek i kanapek, ale także jako "zagrycha" podczas spotkań w większym gronie. Jak je zrobić? Kluczowe są proporcje składników zalewy - nie bój się dosłodzić, a smak cię zaskoczy.
Zobacz wideo

Przepis na ogórki konserwowe na słodko jest bardzo prosty i w zasadzie od znanych i lubianych korniszonów różni je dodatek miodu i proporcje. Jednak tego smaku nie da się opisać, dlatego z całego serca zachęcamy, żeby spróbować przygotować je samodzielnie. W pierwszej chwili może się wydawać, że połączenie ogórka miodu to jakiś żart, ale jak tylko spróbujesz, przekonasz się, że to najlepsze pikle, jakie przyszło ci zjeść.

Ogórki konserwowe na słodko - przepis

Potrzebne składniki:

  • ogórki gruntowe (tyle, ile wejdzie do przygotowanych słoików)
  • ząbek czosnku (do każdego ze słoików)
  • płaska łyżeczka gorczycy (do każdego słoika)
  • 2 listki laurowe i 1 ziele angielskie (do każdego słoika)
  • kilka ziaren pieprzu - wedle uznania (także do każdego ze słoików)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 300 ml octu spirytusowego
  • 300 g cukru
  • 10 łyżek miodu (najlepiej użyć płynnego, miód, który zdążył się skrystalizować wolniej się rozpuszcza)
  • 3 pełne łyżki soli (najlepiej kamiennej)

Ogórki konserwowe na słodko - sposób wykonania

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej je zimną wodą. Pozostaw na godzinę do namoczenia, następnie dokładnie je umyj.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Zamieszaj i zagotuj. Kiedy zalewa zawrze, wyłącz palnik i po 5-10 minutach dodaj miód. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone i suche słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy. Następnie zacznij układać ogórki (możesz wcześniej pokroić je w grubsze plastry lub wzdłuż na pół). 
  4. Lekko ostudzoną zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć.
  5. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Na niewielkim ogniu doprowadź do zagotowania i pasteryzuj je przez 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane ogórki z pewnością zaskoczą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Jeśli chcesz spróbować ogórków konserwowych w nowej, nietypowej odsłonie, zrób je w wersji na słodko.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.