Ogórki konserwowe na słodko - przepis na najlepsze pikle świata. Ważny jest miód, ale ważniejsze są proporcje

Ogórki konserwowe na słodko to kolejna pyszna propozycja na przetwory na zimę. Te słodkie i chrupiące ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadów, sałatek i kanapek, ale także jako "zagrycha" podczas spotkań w większym gronie. Jak je zrobić? Kluczowe są proporcje składników zalewy - nie bój się dosłodzić, a smak cię zaskoczy.
Zobacz wideo

Przepis na ogórki konserwowe na słodko jest bardzo prosty i w zasadzie od znanych i lubianych korniszonów różni je dodatek miodu i proporcje. Jednak tego smaku nie da się opisać, dlatego z całego serca zachęcamy, żeby spróbować przygotować je samodzielnie. W pierwszej chwili może się wydawać, że połączenie ogórka miodu to jakiś żart, ale jak tylko spróbujesz, przekonasz się, że to najlepsze pikle, jakie przyszło ci zjeść.

Te błędy przy kiszeniu ogórków są popełniane najczęściej.Uniknij miękkich ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu

Ogórki konserwowe na słodko - przepis

Potrzebne składniki:

  • ogórki gruntowe (tyle, ile wejdzie do przygotowanych słoików)
  • ząbek czosnku (do każdego ze słoików)
  • płaska łyżeczka gorczycy (do każdego słoika)
  • 2 listki laurowe i 1 ziele angielskie (do każdego słoika)
  • kilka ziaren pieprzu - wedle uznania (także do każdego ze słoików)

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 300 ml octu spirytusowego
  • 300 g cukru
  • 10 łyżek miodu (najlepiej użyć płynnego, miód, który zdążył się skrystalizować wolniej się rozpuszcza)
  • 3 pełne łyżki soli (najlepiej kamiennej)

Ogórki konserwowe na słodko - sposób wykonania

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej je zimną wodą. Pozostaw na godzinę do namoczenia, następnie dokładnie je umyj.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Zamieszaj i zagotuj. Kiedy zalewa zawrze, wyłącz palnik i po 5-10 minutach dodaj miód. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Przygotuj czyste, wyparzone i suche słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy. Następnie zacznij układać ogórki (możesz wcześniej pokroić je w grubsze plastry lub wzdłuż na pół). 
  4. Lekko ostudzoną zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć.
  5. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Na niewielkim ogniu doprowadź do zagotowania i pasteryzuj je przez 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Kluski leniwe z serem. Przepis babci na szybki obiadKluski leniwe z serem - przepis babci. Kup twaróg, a resztę znajdziesz w kuchni

Tak przygotowane ogórki z pewnością zaskoczą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Jeśli chcesz spróbować ogórków konserwowych w nowej, nietypowej odsłonie, zrób je w wersji na słodko.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: