Jak zrobić kotlety schabowe? Ten prosty trik zagwarantuje soczyste mięso w chrupiącej panierce

Schabowy, ziemniaki i surówka. Taki obraz pojawia się często w naszych głowach, gdy myślimy o typowym polskim obiedzie. Przygotowują je nasze bacie oraz mamy i pojawiają się na stołach podczas rodzinnych posiłków. Podpowiadamy, jak zrobić kotlety schabowe, które zachwycą was od pierwszego kęsa.

Schabowy to bezsprzecznie ulubiony kotlet Polaków. W wielu domach stanowi niemal tradycyjne niedzielne danie. Podawany w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii stanowi idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Jak zrobić kotlety schabowe? Jak sprawić, żeby mięso było idealnie miękkie i soczyste? Odpowiadamy. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Idealne schabowe. Zanurz mięso w mleku

Miłośnicy schabowego często spotykają się z niemiłą niespodzianką. Kiedy przystępują do krojenia, mięso okazuje się twarde w środku. Istnieje prosty sposób, żeby tego uniknąć! Wystarczy, że namoczymy je wcześniej w mleku z dodatkiem cebuli. Marynujemy je przez około trzy godziny lub jeżeli mamy więcej czasu - przez całą noc. Dzięki temu prostemu trikowi schabowe stają się bardziej soczyste. 

Zapiekanka z cukinii. Sezonowe danie idealne na wakacyjny obiad. Jest lekkie, warzywne i pożywneZapiekanka z cukinii. Sezonowe danie w sam raz na wakacyjny obiad

Duże znaczenie ma także odpowiednie rozbicie mięsa. Starajcie się dążyć do uzyskania jak najcieńszych i równomiernych plastrów. Sprawi to, że kotlety nie będą musiały spędzić zbyt dużo czasu na patelni - długie smażenie wpływa na soczystość. Najlepiej wykorzystać do tego metalowy tłuczek.

Jak zrobić kotlety schabowe - przepis 

Składniki: 

  • 500 g schabu, 
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • cebula,
  • 400 ml mleka,
  • olej lub smalec.

Ogórki konserwowe na słodkoOgórki konserwowe na słodko - przepis. Ważny jest miód

Wykonanie:

  1. Mięso kroimy na cztery plastry, a następnie równomiernie rozbijamy je na cienkie kotlety. Najlepiej wykorzystać do tego tłuczek z metalową końcówką. 
  2. Kolejny krok jest sekretem do idealnych schabowych. Przygotowujemy miskę z mlekiem, solą, pieprzem oraz cebulą pokrojoną w talarki. Wkładamy do niej nasze filety, a następnie odstawiamy na około trzy godziny do lodówki (lub na całą noc). 
  3. Po czasie wyjmujemy mięso z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy pieprzem oraz delikatnie solą. 
  4. Na trzech talerzykach przygotowujemy składniki do panierowania. Każdy filet obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. 
  5. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i smażymy przez około cztery minuty z każdej strony. 
  6. Usmażone kotlety odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: