Schabowy to bezsprzecznie ulubiony kotlet Polaków. W wielu domach stanowi niemal tradycyjne niedzielne danie. Podawany w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii stanowi idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Jak zrobić kotlety schabowe? Jak sprawić, żeby mięso było idealnie miękkie i soczyste? Odpowiadamy.
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Idealne schabowe. Zanurz mięso w mleku
Miłośnicy schabowego często spotykają się z niemiłą niespodzianką. Kiedy przystępują do krojenia, mięso okazuje się twarde w środku. Istnieje prosty sposób, żeby tego uniknąć! Wystarczy, że namoczymy je wcześniej w mleku z dodatkiem cebuli. Marynujemy je przez około trzy godziny lub jeżeli mamy więcej czasu - przez całą noc. Dzięki temu prostemu trikowi schabowe stają się bardziej soczyste.
Duże znaczenie ma także odpowiednie rozbicie mięsa. Starajcie się dążyć do uzyskania jak najcieńszych i równomiernych plastrów. Sprawi to, że kotlety nie będą musiały spędzić zbyt dużo czasu na patelni - długie smażenie wpływa na soczystość. Najlepiej wykorzystać do tego metalowy tłuczek.
Jak zrobić kotlety schabowe - przepis
Składniki:
- 500 g schabu,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- cebula,
- 400 ml mleka,
- olej lub smalec.
Wykonanie:
- Mięso kroimy na cztery plastry, a następnie równomiernie rozbijamy je na cienkie kotlety. Najlepiej wykorzystać do tego tłuczek z metalową końcówką.
- Kolejny krok jest sekretem do idealnych schabowych. Przygotowujemy miskę z mlekiem, solą, pieprzem oraz cebulą pokrojoną w talarki. Wkładamy do niej nasze filety, a następnie odstawiamy na około trzy godziny do lodówki (lub na całą noc).
- Po czasie wyjmujemy mięso z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy pieprzem oraz delikatnie solą.
- Na trzech talerzykach przygotowujemy składniki do panierowania. Każdy filet obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i smażymy przez około cztery minuty z każdej strony.
- Usmażone kotlety odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl