• Link został skopiowany

Jak zrobić kotlety schabowe? Ten prosty trik zagwarantuje soczyste mięso w chrupiącej panierce

Schabowy, ziemniaki i surówka. Taki obraz pojawia się często w naszych głowach, gdy myślimy o typowym polskim obiedzie. Przygotowują je nasze bacie oraz mamy i pojawiają się na stołach podczas rodzinnych posiłków. Podpowiadamy, jak zrobić kotlety schabowe, które zachwycą was od pierwszego kęsa.
Jak zrobić kotlet schabowy. Ten prosty trik sprawi, że będzie idealny
Fot. iStock

Schabowy to bezsprzecznie ulubiony kotlet Polaków. W wielu domach stanowi niemal tradycyjne niedzielne danie. Podawany w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii stanowi idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Jak zrobić kotlety schabowe? Jak sprawić, żeby mięso było idealnie miękkie i soczyste? Odpowiadamy. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Idealne schabowe. Zanurz mięso w mleku

Miłośnicy schabowego często spotykają się z niemiłą niespodzianką. Kiedy przystępują do krojenia, mięso okazuje się twarde w środku. Istnieje prosty sposób, żeby tego uniknąć! Wystarczy, że namoczymy je wcześniej w mleku z dodatkiem cebuli. Marynujemy je przez około trzy godziny lub jeżeli mamy więcej czasu - przez całą noc. Dzięki temu prostemu trikowi schabowe stają się bardziej soczyste. 

Duże znaczenie ma także odpowiednie rozbicie mięsa. Starajcie się dążyć do uzyskania jak najcieńszych i równomiernych plastrów. Sprawi to, że kotlety nie będą musiały spędzić zbyt dużo czasu na patelni - długie smażenie wpływa na soczystość. Najlepiej wykorzystać do tego metalowy tłuczek.

Jak zrobić kotlety schabowe - przepis 

Składniki: 

  • 500 g schabu, 
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • cebula,
  • 400 ml mleka,
  • olej lub smalec.

Wykonanie:

  1. Mięso kroimy na cztery plastry, a następnie równomiernie rozbijamy je na cienkie kotlety. Najlepiej wykorzystać do tego tłuczek z metalową końcówką. 
  2. Kolejny krok jest sekretem do idealnych schabowych. Przygotowujemy miskę z mlekiem, solą, pieprzem oraz cebulą pokrojoną w talarki. Wkładamy do niej nasze filety, a następnie odstawiamy na około trzy godziny do lodówki (lub na całą noc). 
  3. Po czasie wyjmujemy mięso z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy pieprzem oraz delikatnie solą. 
  4. Na trzech talerzykach przygotowujemy składniki do panierowania. Każdy filet obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. 
  5. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i smażymy przez około cztery minuty z każdej strony. 
  6. Usmażone kotlety odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: